Virágzó vidékünk
Baja, 2017. április 6.
Délvidéki földikutya a bajai földikutya-rezervátum területén 2017. április 6-án. A hazánk egyik legritkább emlõseként számon tartott, fokozottan védett földikutya élõhelyének megõrzéséért a bajai földikutya-rezervátumot természetvédelmi területté nyilvánították. A délvidéki földikutya teljes egyedszáma mintegy 500 példány. Legnagyobb populációja, körülbelül 300 példány, a bajai rezervátum területén él.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A földikutya a 2018-as év emlőse

Korábban a témában:

A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges emlősfajt választottak év emlősének a földművelésügyi minisztérium Vadonleső programjában.

A természetvédelmi szakemberek, biológusok minden évben olyan állatfajt választanak ki, melyekre fel szeretnék hívni a figyelmet, így érdemelte ki a megtisztelő kitüntetést 2018-ban a kihalás szélén álló földikutya.

A program honlapja szerint egy olyan kisemlősre kell gondolni, mely ritkább a kihalással fenyegetett címerállatok bármelyikénél, ugyanakkor a Kárpát-medencében alakult ki majd kétmillió évvel ezelőtt.

Kelebia, 2012. április 23.
Csorba Gábor biológus egy vizsgálat után szabadon engedésre váró hím délvidéki földikutyát (Nannospalax leucodon montanosyrmiensis) mutat egy réten Kelebia és Ásotthalom között. Természetvédelmi program indult Európa egyik legritkább emlõsfajának megmentése érdekében, a kutatások szerint a rágcsáló mintegy háromszáz példánya él szabadon, ebbõl kétszáz a két dél-aföldi település határában.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Jelen voltak ősapáink megérkezésénél és minden fontosabb történelmi esemény rezgéseit megérezték. Mondhatnánk, hogy a föld alól kellett előhúzni őket Az Év Emlőse címhez, de mivel ott érzik magukat biztonságban, inkább csak hírüket röppentjük a magasba ezzel kiválasztással

– írták.

Mivel a földikutyáknak nincs szemük, amúgy sem tudnák megcsodálni az érdekükben tervezett, egész éves programok szín-kavalkádját, remek hallásukkal pedig onnan is élvezhetik a műsort.

Az Év Emlőse köré idén is számos pályázatot és más izgalmas eseményt szerveznek majd.

Az év vadvirágáról itt, az év madaráról itt, az év gombájáról itt, az év haláról pedig itt írtunk korábban.

Bagamér, 2014. szeptember 11.
Az erdélyi földikutya szabadon engedése elõtt Bagamér határában 2014. szeptember 11-én. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) szakemberei, nemzetközileg elismert szakértõk közremûködésével, ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén. Ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, hanem a többi endemikus földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Évtizedek után bukkantak fel nyugati földikutyák Pest megyében
A két befogott állat a Köpönyeg és az Albertina nevet kapta.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.