Kertünk-Portánk

Valami fontosat szeretne elmondani a kutyánk, ha nyalogatja a száját

Egy brit és brazil tudósok által közösen elvégzett friss kutatás szerint a kutyák az emberi arckifejezésekre adott válaszként kommunikálni szeretnének a gazdájukkal, amikor nyalogatják a szájukat, írja az MNN.

De mégis milyen arckifejezésekre? A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ebek szájnyalogatása szoros összefüggésben van az emberek haragjával. Magyarul jó eséllyel akkor nyalogatják az arcukat, ha azt hiszik, hogy mérgesek vagyunk. Ez pedig egy olyan megállapítás, amely alapján újraértelmezhetjük kedvenceink viselkedését és hogy miként teremthetünk kapcsolatot velük.

A szakértők a tanulmány során azt vizsgálták, hogy a kutyák hogyan reagálnak érzelmileg jelentős képekre és hangokra. A képek között emberi és állati arckifejezések szerepeltek, emellett bizonyos érzelmekhez köthető jellegzetes hangokat is lejátszottak nekik. Érdekes módon a kutyák túlnyomó többségben a dühös emberi arckifejezésre kezdték el nyalogatni a szájukat.

Thinkstock

Csak vizuális jelekre reagáltak szájnyalással a kutyák. Megfigyelhető volt, hogy gyakrabban nyalták meg a szájukat, ha embereket és nem más kutyákat láttak maguk előtt

– magyarázta Natalia Albuquerque, a Sao Paulo-i Egyetem kutatója.

A legfontosabb megállapításunk, hogy az állatok ezen viselkedése a negatív érzelmek érzékeléséhez kapcsolódik.

Más szóval a szájnyalogatás egy olyan kommunikációs forma az ebeknél, amelyet kifejezetten akkor alkalmaznak, ha olyan ember áll előttük, akit dühösnek vélnek.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a kutyák nem kezdtek nyalogatásba a dühös emberi hangokra. Ebből adódik, hogy a kutyusok vizuális jelekre vizuális jelekkel reagálnak, saját arckifejezést használnak válaszul a miénkre.

A kutatók szerint ez a viselkedési forma a háziasítás során alakulhatott ki, hiszen egyre több tanulmány mutat rá, hogy a kutyák erősen adaptálták az emberi érzelmeket és az emberi kommunikációt. Rávilágít továbbá a szőrös barátaink gyakran figyelmen kívül hagyott bonyolult érzelmi világára és bizonyítja, hogy talán jobban ránk vannak hangolódva, mint mi rájuk.

Egészen elképesztő, ahogyan a kutyák látják világot
Ha eddig csodálattal néztünk a kutyákra, akkor ezután még inkább így fogunk.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik