Életmód

Tényleg kiszimatolják a kutyák, hogy milyen a gazdi kedve

A kutyatulajdonosok valószínűleg idáig is pontosan tisztában voltak vele, hogy kedvenceik olvasnak az érzelmeikből, de a jelenséget most tudományosan is sikerült bebizonyítani.

A Nápolyi Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy az ebek nemcsak a vizuális és hangbéli jeleket képesek értelmezni, hanem az ember emocionális állapotával is tudnak azonosulni – írja a New Scientist.

A szaglórendszer szerepét mindeddig alábecsültük, talán azért, mert a saját fajunk inkább a vizuális rendszerre összpontosít

– fogalmazott Biagio D’Aniello, a tanulmány egyik résztvevője.

Bár a kutyáknak köztudottan jó a szaglása, arról korábban nem értekeztek a szakértők, hogy megérezhetik a gazdájuk érzelmi állapotát is. A felfedezés pedig magyarázatot adhat rá, hogy miért látjuk őket annyira intuitívnek.

Túl barátságos volt, így nem lehetett rendőrkutya Gavel
Gavel, a németjuhász története nem mindennapi, méltán lett az internet kedvence.

A tanulmányban önkénteseket kértek fel, hogy nézzenek meg különböző érzelmi reakciókat kiváltó videókat, közben pedig mintát vettek verejtékükből. A mintákat később kutyák elé tették és folyamatosan vizsgálták az állatok viselkedését és szívfrekvenciájukat.

Hihetetlennek hangzik, de a kutyák ugyanúgy viselkedtek és ugyanolyan stresszválaszokat adtak, mint az önkénteseknél volt tapasztalható.

A kutyusok reakciója akkor volt a legélénkebb, amikor az emberi félelemhez kapcsolódó verejtékmintákat szagolták. Ekkora maguk is megijedtek, a gazdájukhoz vonultak biztonságot keresve és nem akartak idegenekkel érintkezni. Mi több, a pulzusszámuk is érzékelhetően megemelkedett.

A kutatás szükséges volt ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kutya-ember kapcsolat kétirányú természetét

– mondta Monique Udell, az Oregon Állami Egyetem professzora.

A kutatásból arra lehet következtetni, hogy a kutyák évezredekkel ezelőtti háziasítása arra ösztönözte őket, hogy megértsék az emberi érzelmeket és a társas élet működését.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik