Mozaik

Mindig bámul, tartja a szemkontaktust? A kutyák viselkedése többet jelent, mint gondolnánk

A kutyatulajdonosok körében gyakori, hogy háziállatuk szüleiként tekintenek magukra, amiben van is egyfajta logika. Ilyenkor mindenkinek arról mesélünk, hogy úgy szeretjük és gondoskodunk az ebről, mintha csak a gyermekünk lenne.

De az éremnek van egy másik oldala is. Míg a gyerekeinkkel közös nyelvet beszélünk, a kutyák nagyon nehezen tudják a tudtunkra adni, hogy mit szeretnének, ami olykor nehézségeket okozhat a gazdinak.

És amíg nem találják fel a kutya-ember fordítógépet, addig meg kell tanulnunk az állat testbeszédéből olvasni. Hogy segítsünk, íme az ebek 11 leggyakoribb árulkodó viselkedése.

1. Folyamatos szemkontaktus

A jelentése nagyban függ attól, hogyan néz ránk a kutya. Ha kifejezésmódja a megszokott, normális, és csak bámul az arcunkba, akkor ez erős kifejezése az irántunk érzett szeretetének. Egy japán kutatócsoport nemrég összefüggést talált a szemkontaktus és a megnövekedett oxitocinszint között, amely fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet.

2. Ha ajándékokat gyűjt

Azt gondolnánk, hogy kutyánk játszani szeretne, ha odahozza elénk a labdáját, vagy egy faágat. Ezzel szemben a kedvencünk igazából megajándékoz minket. Ez a kutyák vadászati ösztönének a maradványa, és azt gondolják, hogy az általuk talált dolgok hasznosak lehetnek számunkra.

Fotó: Thinkstock

3. Felemeli az egyik lábát a levegőbe

Ha a kutya a levegőbe emeli az első lábainak egyikét és közben a fejét lefelé lógatja, akkor érdemes elállni az útjából. Ilyenkor vadászni készül és az áldozatára – legtöbbször egy madárra – koncentrál.

4. Meghúzódik és kicsinek tetteti magát

A blöki így mutatja ki félelmét. Ha egy kutya így tesz anélkül, hogy bármilyen veszélyforrás lenne körülötte, akkor feltehetően bántalmazták korábban.

5. Megrágja a búrokat

Az ok nagyban függ attól, hogy milyen nevelésben részesült és hogy mutatja-e a szorongás jeleit. Ha kölyökként megtanítottuk neki, hogy ne rágcsálja a bútorokat, akkor feltehetően csak unatkozik. Mozgassuk meg őt sűrűbben.

6. A lábunkon üldögél

Ennek többkféle magyarázata is lehet.

  • Ha kutyánknak domináns vonásai vannak, így próbálhatja érvényesíteni magát.
  • Ha szeparációs szorongása van, akkor a jelenléteddel próbálja nyugtatni magát.
  • Ha a kutyának féltékenységi rohama támad, a lábra fekvéssel mutatja meg a többieknek – legyen az ember vagy állat-, hogy csak az övé vagyunk.

7. Ásítozik

A kutyák nem csak akkor ásítanak, ha elfáradtak. Szintén lehet a jele a stressznek és a félelemnek is. Ha az eb feltűnően sokat ásít egy ismeretlen személy közelében, akkor nem igazán örül a jelenlétének.

Fotó: Thinkstock

8. Hozzánk simul

Gyakorlatig dédelget, megölel minket. Ilyenkor a szeretetünkre és figyelmünkre van szüksége, egyfajta biztonságot is ad a számukra.

9. Nyelvnyújtogatás

Ha a kutya kinyújta a nyelvét a szájából, és azonnal visszahúzza, akkor kellemetlenül érzi magát. Viszont ha láthatóan alázatos, akkor így próbálhatja meg dominánsabbá tenni jelenlétét.

10. Ha az ágyban akar aludni

Nem a kényelmes ágy motiválja, hanem hogy minél többet velünk lehessen. Sokan vitatkoznak róla, jó ötlet-e felengedni az ebet a fekvőhelyünkre, de ha nem vagyunk asztmásak és allergiásak rá, akkor nagy bajunk nem lehet belőle.

11. Bámul ránk, amikor elmegyünk otthonról

Sok gazdinak megszakad a szíve, ha így látja a kutyusát, de ettől még nem vagyunk bűnösek. Tudni fogjuk, ha a kedvencünk tényleg megijedt a távozásunk láttánk, ha folyamatosan ugat, vonyít, megrágja a bútorokat vagy a házban végzi el a dolgait. Ezek mind a szeparációs szorongás jelei.

Ha csak bámul ránk, és semmi furcsát nem tapasztalunk a viselkedésében, akkor elfogadta, hogy dolgunk van a négy falon kívül.

Balesetet szenvedett a férfi, hűséges kutyája odarohant és átölelte
Évszázadok óta közkedvelt szólás, hogy a kutya az ember legjobb barátja, amit most egy újabb megindító történettel tudunk alátámasztani.

(Diply)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik