Életmód

Kutatók szerint tovább élnek a kutyagazdik

Az élet egy kutyával sokkal több izgalmat, boldogságot és szórakozást tartalmaz, ez mindenféle tudományos bizonyítás nélkül is egyértelmű számunkra. Érdekes tény viszont, hogy egy kutyával való együttélés az ember egészségére és élettartamára is remek hatással van. Ezt most egy friss kutatás is alátámasztja.

A svéd Uppsala Egyetem időt szánt rá és megvizsgált egy feltételezést, ami régóta keringett már a világban. A felvetés az volt, hogy a kutyatartás jó hatással van a kardiovaszkuláris – vagyis a szív- és érrendszeri – megbetegedések kialakulásának megelőzésére, sőt, növeli az emberek várható élettartamát.

A svéd egyetem vizsgálatában 34 ezer 40 és 80 év közötti személy vett részt 12 éven keresztül. Kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kutyásoknál jelentősen ritkábban fordulnak elő. A tanulmány során a következő eredményekre derült még fény:

  • Az egyedülálló személyek 13 százaléka kutyatulajdonos, a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikója náluk az egyharmadára csökkent ezáltal.
  • A  kutyával való együttélés jótékony hatással lehet a hasonló betegségekben szenvedőkre, így 11 százalékkal csökken az elhalálozás rizikója.

A kérdés az, hogy tulajdonképpen mi az oka ennek? Miért lesz valaki egészségesebb, vagy miért él többet az, akinek kutyája van?

Ezek a kis – vagy éppen nagy – négylábúak rugalmasabbá tesznek minket. Jelenlétük az életünkben csökkenti a stresszt és oldja az idegrendszeri feszültséget, de ami talán még ezeknél is fontosabb, elűzi a depressziót, a magányt, a kitaszítottság-érzést.

A kutyák emellett fizikai aktivitásra is ösztökélnek minket. Mindegy, milyen az idő, melyik évszak van éppen, tíz percre vagy egy órára, de leghűségesebb házi kedvenceink minden napos szabadtéri foglalkozást igényelnek. Az a kis idő, amit kedvencünkkel sétálva töltünk el, számunkra is igen jótékony. Nemcsak pompás testmozgás, ami felüdülést és örömöt okoz, hanem nyugalmat is hoz magával, lehetőséget, hogy rendezzük gondolatainkat és esélyt kapjunk tisztább fejjel, más perspektívából szemlélni bizonyos dolgokat.

Idővel ezek a séták, a kutyánkkal eltöltött idő elengedhetetlen részévé válik az életünknek, minden elképzelhetetlen lesz enélkül.

Egészen elképesztő, ahogyan a kutyák látják világot
Ha eddig csodálattal néztünk a kutyákra, akkor ezután még inkább így fogunk.

Írta: Vidák Réka, kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik