Kertünk-Portánk

Egészen elképesztő, ahogyan a kutyák látják világot

Ha eddig csodálattal néztünk a kutyákra, akkor ezután még inkább így fogunk.

Bármilyen hihetetlen a kutyák inkább beazonosítanak egy virágot az illatáról, mint a látványáról.  Amit mi szépnek látunk, azt ők maximum illatosnak.

Ma már azt is bebizonyították, hogy a kutyák nem ismerik fel a piros színt. Egy 2017-es tanulmány is ezt támasztja alá. Az Ishihara színmegjelenítési vizsgálat során a kutatók azt vették észre, hogy a kutyák színtévesztők, a piros színt zöldnek látják. Mind e mellett a kutya látásélessége 4-8-szor kisebb, mint az emberé. Ez nagyjából 20/75 látás, vagyis a kutyák már 600 cm távolságnál már elveszítik a kontúrokat, míg az embereknél ez a távolság általában több, mint 2 méter.

Fotó: wikimedia commons

Mivel a kutyák nem látják a vörös színt, a tudósok úgy vélték, hogy a színek helyett inkább színárnyalatokat használják vizuális jelzésként.  A világos és sötét színek tökéletes azonosítása segíti a kutyákat, hogy  távolról is felismerjék egymást, természetesen mindehhez kapcsolva az egyéb jeleket, és társuk méretét, alakját. Egy vöröses bunda például zöldnek tűnhet a kutya számára, de az árnyalat még mindig segíthet neki abban, hogy megkülönböztesse egy másik fajtól az utcán, legalább addig, amíg elég közel nem jutnak a megfelelő szagmintához.

Fotó: wolfram-alpha

A kutyák kommunikációja nagyon sokoldalú, gondoljunk csak a hegyezett fülre, a behúzott farokra vagy egyéb jelzéseire. Ez a testbeszéd is jelzi, hogy egy kutya képes azonosítani a gazdájának arcát akár egy tömegben is, de mindezen túl a kutatás arra is rámutatott, hogy meg tudja különböztetni azt is, ha egy idegen mosolyog.  Az Egyesült Államok volt elnöke, Barack Obama széles körben felismerhető, és ennek a módosított képnek a nézete hasonlít arra, ahogyan a kutyák látják az ismerős emberi arcot.

Fotó: wolfram-alpha

A látásélesség és a színek korlátozottságának ellenére a kutyák hihetetlen gyorsan érzékelik a mozgást. Ha a kutya területére betéved egy mókus, azt akár több száz méterről is érzékeli. A kutyák retinái fényérzékeny “rúd” sejtekbe vannak csomagolva, amelyek segítenek észlelni a legkisebb mozgást nappali fényben vagy akár a sötétben is.

Fotó: wolfram-alpha

A bacon még az emberi orrnak is nagy kihívás, és most képzeljük el a kutyákat.  Körülbelül 50-szer annyi szaglóreceptoruk van, mint nekünk, és 100.000-szer erősebben lépnek működésbe ezirányú érzékei. Szóval, lehet, hogy a szalonna zöldebbnek és homályosabbnak tűnik a kutyák szemén keresztül, de szaglószervükkel nem kelhetünk versenyre. És még akkor nem is beszéltünk a hallásukról.

Fotó: wolfram-alpha

Via/mmn

Tényleg kiszimatolják a kutyák, hogy milyen a gazdi kedve
A felfedezés magyarázatot adhat rá, hogy miért látjuk őket annyira intuitívnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik