Virágzó vidékünk

Húsz éve nem találtak ilyen ritka gombát a Kőszegi-hegységben

Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Rövid összefoglalót tett közzé az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, melyben arról tájékoztatnak, hogy 2018-ban szépséges ritkaságokkal bővült a Kőszegi-hegységre vonatkozó gombák fajlistája.

Ezek közül kiemelkedik egy védett gomba , a lilásbarna döggomba (Entoloma porphyrophaeum), melyre egy iskolai kirándulás során leltek rá. Az egyik természetbúvár diák, Bognár Boldizsár édesanyja kitartó kutakodásának köszönhető, hogy a megtalált ritkaság híre eljutott a nemzeti park szakembereihez.

5 fontos érvünk van, miért kell több gombát enni
Ha nem szeretitek a gombát, akkor itt az ideje, hogy többet fogyasszatok belőle.

A lelőhely felkeresése után sikerült beazonosítani ezt az igen ritka fajt. Tucatnyi lilás árnyalatú, kúpos kalapok ágaskodtak a gyepből. Az adat különleges értékkel bír: amellett, hogy az első igazolt előfordulás Kőszeg környékéről, azért is jelentős, mert Vas megyéből egyetlen adata ismert 20 évvel ezelőttről.

Lilásbarna döggomba

Előfordulása üde-nedves réteken, kisebb eséllyel domboldali kaszálókon, legelőkön, nyár végétől késő őszig várható. Igen ritka. Gyenge gombaillata van, íze előbb kissé édeskés, de aztán undorító, csípős utóízű, esetleg kissé lisztszagú. Nem ehető. Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Kiemelt képünkön a lilásbarna döggomba – Fotó: Kóródi Blanka, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik