Virágzó vidékünk

Kincsként óvnak egy ritka vadvirágot a Kőszegi-hegységben

Magyarországon két helyen található a fokozottan védett növény.

A Kőszegi-hegység a hűvös, csapadékos klímájának köszönhetően számos hegyvidéki faj számára nyújt menedéket, melyek között olyan ritkaságok is akadnak, mint a fokozottan védett széleslevelű harangvirág – olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

Széleslevelű harangvirág

A harangvirágfélék családjába tartozó évelő növény mely 60-150 cm körüli magasságot érhet el. Magyarországon 1982 óta védett, 1993 óta fokozottan védett, egyetlen példány természetvédelmi értéke 100 ezer forint. A Hármashatár-hegyen kívül Magyarországon csupán egyetlen helyen, a Bükkben fordul elő ez a vadvirág. A hosszú száron, a levelek hónaljában, egyesével álló ibolyaszínű virágok július-augusztusban nyílnak. Levélzetét hosszúkás, tojásdad, fűrészes szélű, puha szőrös levelek alkotják.

Fotó: Wikimedia Commons

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igyekszik megőrizni az élőhelyét jelentő szurdokerdőt, és szaporodásra bírni sérülékeny állományát. A feladat nem egyszerű, tekintve hogy számos összetevőn múlik a siker. Nehezítő tényező, hogy a faj különösen érzékeny a klímaváltozásra, egyedszámát, virágzását erősen befolyásolja az előző évi csapadékmennyiség.

Az ezredfordulót követően annak ellenére, hogy a növény élőhelyét egy villanypásztor védte a vadak károsításától, lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott az egyedszáma. Ennek fő okát abban látták a szakemberek, hogy az egyre bezáródó lombkoronaszintű erdő nem enged be kellő mennyiségű napfényt a növények számára. Kíméletes beavatkozás mellett döntöttek: meggyűrűztek néhány fát, amelyek lassan száradásnak indultak, néhány év múlva pedig a villanypásztort is hatékonyabbá tették. Így rövid időn belül nőtt a példányszám, a tavalyi évben a már százas nagyságrendet is meghaladta az állomány.

Fotó: Wikimedia Commons

A széleslevelű harangvirág élőhelyét folyamatos karbantartják a Kőszegi-hegységben. Tavasztól őszig rendszeresen javítják a villanypásztort, kaszálják annak környezetét, eltakarítják a nyomvonalra dőlt fákat, minden évben megszámolják a virágzó és vegetatív példányokat, háromévente pedig monitorozást végeznek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Magyarországon él a világ egyik legritkább vadvirága
10 éve kezdődött a tartós szegfű fajtamentési programja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik