Mozaik

85 éves Jane Goodall, a környezetvédelem világhírű nagyasszonya

A világhírű brit biológusnő több évtizede a főemlősök legismertebb kutatója a Földön.

Jane Goodall Londonban született 1934. április 3-án, és gyermekkorától kezdve élénken érdeklődött a főemlősök iránt. A brit etológus, antropológus a csimpánzok egyéni és szociális viselkedésének legismertebb kutatója.

STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Europress

Goodall legismertebb tevékenysége a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzainak jobb megismerésére irányult, emellett Afrika és Ázsia számos országában sokat tett más főemlősök (hegyi gorillák és orangutánok) életéért.

80 év után először látták az amazóniai majomfajt
A dús fekete hajú és aranysárga lábú makit 1936-ban fedezték fel.

A biológus 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI), amely a csimpánzok és élőhelyük védelmének programjait koordinálja az egész világon.

Az etológus 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, amelynek munkájában a világ 100 országa mellett 2006 óta Magyarország is részt vesz a Rügyek és Gyökerek Egyesület segítségével. Goodall tavaly Magyarországon járt, a róla elnevezett pesthidegkúti tanösvény hivatalos átadásán.

A 85. születésnapját ünneplő Jane Goodall hosszú évtizedek alatt vált a nemzetközi állatvédelem ikonikus alakjává, tizenhetedik éve tölti be az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagyköveti tisztségét.

Mobiltelefonnal segíthetjük Afrika élővilágának túlélését
"Mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért" kampányt indított három magyarországi szervezet.

Kiemelt kép: SUMY SADURNI / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik