Mozaik

80 év után először látták az amazóniai majomfajt

Korábban a témában:

Majd’ egy évszázad után találkoztak tudósok a rendkívül ritka és titokzatos Vanzolini-féle kopaszarcú sátánmajommal – írja a National Geographic.

A dús fekete hajú és aranysárga lábú makit 1936-ban fedezték fel. Húsz évvel később 1956-ban egy kutatócsoport Brazília őserdeiben kutatott utánik, de csak elpusztult egyedeket találtak. Azóta nemhogy élve, de halva sem találkoztak a fajjal.

Laura Marsh, a mostani expedíció vezetője elmondta, hogy amikor meglátta majmot, nagyon izgatott lett, és úgy remegett, hogy alig tudott fotókat készíteni róla.

A csapat eredetileg a brazil és perui határ találkozásánál lévő terület biodiverzitását volt hivatott kutatni, fő céljuk pedig az volt, hogy a különleges főemlős nyomára bukkanjanak. Missziójuk már a negyedik napon véget is ért.

A beszámolók szerint a majom futott a fák között, és a többi rokonával ellentétben inkább egy macskáéhoz emlékeztet a mozgása.

Marsh és kollégái most végre képekkel is alátámasztották, hogy az állat máig megtalálható Amazóniában.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.