Életmód

A szuperhős, akinek 240 millió fa fűződik a nevéhez

A természet meggyógyítja önmagát, éppen csak abba kellett hagyni az elpusztítását.

Toni Rinaudo ausztrál aktivista és agronómus eddig több tucatnyi afrikai országban segített már az erdősítésben.

Az általa kidolgozott regenerációs technikával közel 240 millió fa nőtt már Nyugat-Afrikában. Eddig 6 millió hektár szárazföldet alakított át erdősséggé Nigerben és egy Tanzánia méretű országot mentett meg az elsivatagosodástól, írta a The Guardian. Sokak szemében Toni egy igazi környezetvédő szuperhős

Az erdőgazdálkodó, erdőépítő 30 évvel ezelőtt érkezett Ausztráliából a nyugat-afrikai Nigerbe. Egy keresztyén segélyszervezettel került Afrikába, akik az afrikai újrazöldesítést propagálták, és annyi fát ültettek, amennyit csak bírtak.

Toni két évvel később azonban szomorúan tapasztalta, hogy pusztán faültetéssel kevés eredményt érhetünk el. Sírva fakadt, amikor meglátta, hogy az általuk telepített fák mind elszáradtak. Próbálta megérteni az okokat, és új célokat tűzott ki.

Ebben a pillanatban minden megváltozott

– nyilatkozta a Guardiannak.

World Vision

Rájött arra, hogy a megoldás szó szerint a talpuk alatt, a gyökerekben hever, és ahelyett, hogy több millió dolláros költségvetésből magasra növő fákat telepítenek, más megoldásokat kell alkalmazniuk.

A természet meggyógyítja önmagát, éppen csak abba kellett hagyni az elpusztítását

– tette hozzá.

Egy véletlen vezette rá a különleges megoldásra. Észrevette, hogy az élettelennek tűnő afrikai fák csonkjai csupán tetszhalottak, a föld alatti gyökereikben ott szunnyad az élet, csak segíteni kell a fáknak abban, hogy újra regenerálhassák magukat.

Erre jó néhány helyi fajta alkalmas, olyannyira, hogy ha hagyják őket felnövekedni, hatalmas lombot nevelnek. Ehhez azonban gondos földművesekre is szükség van, és a hagyományos mezőgazdasági módszereket is teljes mértékben újra kell gondolni. Például abba kell hagyni a tarlóégetés gyakorlatát.

Előtte és utána

Rinaudo erdőmegújítása a természet regenerációján alapul.

Mivel a fák maguktól is szaporodnak, nem az ültetés az elsődleges feladat. A legnagyobb munkája abban volt, hogy módszere eljusson az egyszerű farmerekhez, hogy megtanítsa őket fáik gondozására, metszésére, megőrzésére.

Ma kormányzati szinten is foglalkoznak programjával, ami láthatóan nem egy gyors módszer, viszont számos olyan előnye van, amely élhetővé és megmunkálhatóvá teszi a szárazságtól gyötört afrikai földet.

Ahol fa van, ott megmarad a víz – Afrika egyik legdrágább kincse

A módszer segítségével egyre nagyobb területet hódít vissza a természet magának, ez növeli az élelmiszerbiztonságot, a vízminőséget és a viharok szembeni ellenálló képességet is. A Rinaudo által irányított természetes regenerációs technika segítségével 2013 óta Nigéria már 2,5 millió ember táplálásához elegendő mennyiségű élelmiszert termelt, és ez önmagában is lenyűgöző eredmény. A megközelítése olyan sikeres volt, hogy legalább 24 afrikai országban szintén elkezdték azóta alkalmazni.

A szakember tavaly Nyugat-Afganisztánba utazott, hogy segítse az aszály által sújtott mezőgazdasági termelőket a hegyi tájak rendbetételében.

Világszerte 18,7 millió hektárnyi erdőt pusztítanak ki évente – a WWF (World Wildlife Fund) adatai szerint. A fákkal együtt a biológiai sokféleség is eltűnik, egyre gyakoribbá válnak az aszályok, és a tájak egyre érzékenyebbek lesznek a viharokra, árvizekre és földcsuszamlásokra. Az erdőirtás az éghajlatváltozás egyik fő mozgatórugója, és az üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátásának 15 százalékáért szintén az erdőirtás a felelős.

Rinaudo úgy véli, hogy az erdőregenerálási módszer segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor erősíti az élelmiszerbiztonságot és a vízhiány megszüntetését is.

Címlapfotó: Silas Koch/World Vision

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik