Életmód

Kétmillió fát ültetett a világhírű brazil fotós és felesége, az eredmény lenyűgöző

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint Földünkről 1990 óta mintegy 129 millió hektár erdő tűnt el, összességében egy Dél-Afrikával egyenértékű terület. Minden egyes évben egy Panama méretű országgal kevesebb természetes élőhely marad bolygónkon. Holott az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 15 százalékáért az erdőirtás a felelős, az irdatlan pusztítás miatt nap mint nap számtalan növény- és állatfaj veszíti el élőhelyét.

Sebastião Salgado brazil fotós és felesége, Lélia Deluiz Wanick Salgado 20 évvel ezelőtt határozták el, hogy megmutatják, a felelősség a miénk is, és erdőtelepítésbe kezdtek, írja a Bored Panda.

JOHN MACDOUGALL / AFP / Europress

A nemzetközi hírű fényképész egy brazil farmon nőtt fel, az őserdő mellett, innen ered a természet iránt érzett szeretete és tisztelete.

Történetéhez hozzátartozik, hogy az 1990-es években, a ruandai népirtás szörnyű barbárságának dokumentálása után fizikailag és érzelmileg kimerült, szörnyű baktériumfertőzéssel járkált orvostól orvosig. Végül egy párizsi orvos barátja mondta ki:

Sebastiao, annyiszor láttad már a halált, hogy magad is haldokolni kezdtél.

Ekkor határozta el, hogy visszatér feleségével egykori otthonába, Brazíliába, a családi farmra. Itt szembesült azzal, hogy az őserdőt kiirtották, a fákkal együtt eltűntek a vadon élő állatok is. A föld kiszáradt, a vizek elapadtak, földöntúli, kopár táj fogadta.

A föld annyira beteg volt, mint én voltam – minden kipusztult.

– nyilatkozta Salgado a The Guardian című brit lapnak még 2015-ben. Akkor a területük mintegy fél százalékán volt egyáltalán fa. Feleségének azonban támadt egy elképesztő ötlete, hogy újra kéne telepíteni az erdőt.

Facebook / Instituto Terra

Az eredmény minden várakozást felülmúlt, közreműködésükkel az egykori vadon új élettel telt meg. Mára 20 millió fát ültettek, ahová nemcsak a rovarok és a madarak, de a vadon élő állatok is visszatértek.

A fák növekedésének köszönhetően én is újjászületettem. Ez volt számomra a legfontosabb pillanat.

Sebastião és Lélia együtt alapították meg az Instituto Terra-t, egy kis szervezetet, amely azóta négymillió ültetvényt telepített. A pár az elmúlt húsz évben sokat dolgoztak azon, hogy azokon a területek, ahol az erdő kipusztítása után halálos csend honolt, visszatérjenek a madárrajok és a körülötte döngicsélő rovarok.

Van egy élőlény, amely képes a szén-dioxidot átalakítani oxigénné, úgy hívják, hogy fa. Újra kell ültetnünk az erdőket, talán ez a megoldás.

– mondta Salgado.

A fotós hiszi, hogy a kipusztított területekre őshonos fákat kell telepíteni. Ehhez azonban össze kell gyűjteni a még megtalálható őshonos növénymagokat. Ha mesterséges erdőket hoznak létre, oda nem térnek vissza a kígyók és a termeszhangyák, abból nem lesz újra élettel teli vadon.

Sebastião Salgado

Hihetetlen, hogy a környezet milyen gyorsan képes helyreállni önmagát

Az elmúlt 20 évben mintegy 172 madárfaj, 33 emlősfaj, 293 különböző növény, 15 fajta hüllő, 15 kétéltű faj telepedett vissza, így egy egész ökoszisztéma épült újjá a semmiből. 40 ezer négyzetméternyi terület 90 százalékát sikerült rehabilitálniuk.

Ahogy a föld gyógyult, úgy szedte össze magát Salgado, míg egyszer csak elővette újra a fényképezőgépét.

Közben Sebastião több nagy fotós projekten is dolgozott, 2004 és 2011 között például a Genesis című sorozaton, amelyben azt kereste, hogy mi maradt meg a Föld teremtése óta. Erdőkre, hegyekre, szigetekre, gleccserekre, vulkánokra, állatokra, a civilizációtól távol élő törzsekre irányította figyelmét.

Fotósként is minden létező elismerést megkapott, de kinevezték az UNICEF jószolgálati nagykövetévé is. Az utóbbit egyébként nem a fotói miatt, hanem a környezetért tett áldozatos munkájával érdemelte ki.

2014-ben egyébként Salgadóról fia és Wim Wenders, A Föld sója címmel forgatott filmet.

Címlapfotó: Sebastião Salgado

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik