Mozaik

Útra kész a Sir David Attenborough nevét viselő új sarkkutató gigahajó

Szeptember 26-án tartották a hivatalos névadó ünnepséget Angliában.

Sir David Frederick Attenborough OM angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője, aki idén töltötte be 93. életévét.

A tudós először 1954-ben indult világ körüli expedícióra, 1957 óta pedig természetfilmeket és sorozatokat készít a brit BBC televíziócsatorna számára. A világhírű kutató többször emelte fel hangját a klímavédelemért és mondott optimistán véleményt a Föld megmentéséről. Munkásságának elismeréseként a brit kormány évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy az újonnan épülő sarkkutató gigahajó a természettudós nevét viselje. 2019. szeptember 26-án sor került a hajó hivatalos névadó ünnepségére is.

Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

A Sir David Attenborough hajót a Rolls-Royce tervezte. Teljes hossza 128 méter, vízkiszorítása 12 790 tonna. A monstrum a sarkvidékeken szolgáló két kutatóhajót, a James Clark Rosst és az Ernest Shackletont váltja fel. A 200 millió fontból épülő Attenborough-hajó a Déli- és az Északi-sarkon is segíti majd az ott tevékenykedő brit kutatókat.

A hajónak jelentős méretű raktere és helikopterleszállója is van, laboratóriumok is helyet kaptak rajta, valamint tengeralattjárót, az óceán feltérképezését és a minták gyűjtését szolgáló más szerkezeteket is tud hordozni.

Vilmos cambridge-i herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegné, valamint Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztõ dokumentumfilmes (balról jobbra), a tudósról elnevezett sarkkutató hajó névadó ünnepségén a Cammell Laird hajógyárban, Birkenheadben 2019. szeptember 26-án – Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Az MTI által közreadott felvételek a sarkkutató hajó névadó ünnepségén készültek 2019. szeptember 26-án.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Peter Powell

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik