Virágzó vidékünk

Történelmünk 5 legkedveltebb gyógynövénye, amiket még ma is használunk

Pannonhalmi Főapátság
Pannonhalmi Főapátság
A gyógynövények történelme és használata régebbi időre nyúlik vissza, mint az ember írott története. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint a Föld népességének közel kétharmada, több mint, 4 milliárd ember elsődleges gyógyszerként még ma is gyógynövényeket használ. Az alábbi 5 gyógynövény ma is a legyakrabban használt és elismert kategóriába tartozik.

Ezek a gyógynövények nemcsak az ételek ízésítésére szolgálnak, hanem kozmetikumok készítésére is. Hazánkban rengeteg helyen kaphatóak gyógynövényekből készült handmade, vagyis kézzel készült kozmetikai termékek – szappanok, krémek és illóolajok – amik nem tartalmaznak mesterséges anyagokat. Ilyen termékek például a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövényműhelyében termesztett növények kivonataiból készült kozmetikumok, amiknek az alapját a bencés szerzetes rend több száz éves gyógynövényekkel kapcsolatos hagyományai adják. Cikkünkben végigvesszük azokat a gyógynövényeket, amiket a pannonhalmi kozmetikumokhoz is használnak.

Levendula (Lavandula) – Világosságot, békét teremtő

Gyógy- és fűszernövényként már 2.500 évvel ezelőtt is ismert volt. Az ókori időkben mumifikálásra és parfümkészítésre használták az egyiptomiak, a föníciaiak és az arabok. A görögök és a rómaiak levendula illatú vízben fürödtek, és valószínűleg a latin ˝lavo˝ szóból ered a neve, aminek a jelentése „mosni, tisztítani”. E rövid jellemzés a növény mindegyik hatására értendő, mind testi és szellemi értelemben, legyen szó sebfertőtlenítésről, élősködők elűzéséről, vénás panaszokról vagy lelki megnyugvásról.

A levendula Kr.e. 600-ban került be Franciaországba egy görög szigetről, és jelenleg nagy mennyiségben megtalálható Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Angliában. I. Erzsébet angol királynő tartósítóként és parfümként egyaránt használta a levendulát, de sok levendula teát ivott a migrénjei enyhítésére is.

A levendulafélék előnyös tulajdonságai közül a legfontosabbként talán nyugtató hatását emelhetjük ki: megfelelően hígított illóolaja kiválóan alkalmas relaxáló fürdéshez, langyos lábmosó vízbe téve pedig lelohasztja a lábdagadást, de alkalmas a fájó izmok masszírozására is, a migrénes fejfájás és a légúti panaszok enyhítésére, valamint az idegek megnyugtatására.

Tipp

Fürdősó levendula illóolajjal: A levendulás fürdősó amellett, hogy serkenti a vérkeringést és jótékony hatást gyakorol a bőrre, segít az ellazulásban, a relaxációban is.

Pannonhalmi Főapátság

Ha például potpourrit* szeretnénk készíteni, hogy kellemes illatot adjon otthonunknak és segítsen bennünket idegeink megnyugtatásában, próbálkozhatunk az alábbi keverékkel, amelyet a Viktória-korabeli nők igen sokra értékeltek: keverjünk össze 100 gramm levendulavirágot, 6 gramm szárított kakukkfűlevelet, 3 gramm szárított mentalevelet, 3 gramm szegfűszeget: törjük össze és adjunk hozzá 20 csepp levendulaolajat, az így nyert potpourrit tekerjük be egy vászonzsákba.

*A potpourri gyógynövények, szirmok, termések, és illóolajak finom keveréke.

Menta (Mentha) – A fitt, friss és dinamikus erő

Egy univerzális és igen régi gyógynövény. Már az egyiptomiak is ismerték, számos papiruszon emlegetik, illetve javasolják az émelygés megszüntetésére: elegendő egy kis mentát odatartani a beteg orra alá.

A rómaiak többek közt a bort és a szószokat ízesítették vele. Plinius különféle gyógyászati célokra is javasolta: a migrénes fejfájás csillapítására mentás borogatás felhelyezését a halántékra, az emésztőrendszer megbetegedéseire a forrázatot javasolta. A görögök szívesen fontak belőle koszorút, amit a fejükre tettek.

A reneszánsz idején hányás és gyomorfájás ellen használták. A japánok olyan nagyra értékelték, hogy golyókat hordtak magukkal, amelyeket megtöltöttek illatos mentalevéllel. Az arabok ma is nagyon szívesen fogyasztanak menta teát, hiszen a meleg országok számára két nagyon értékes tulajdonsággal rendelkezik: enyhíti a szomjúságot, és fertőtlenítő hatása van. Fog- és fejfájásra is hatékony a növényből kivont illóolaj, melyet hígítva lehet használni.

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) – Az erő és bátorság jelképe

A kerti kakukkfű egyik legősibb gyógynövény. A latin thymus szó valószínűleg a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi szóból ered. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte.

Pannonhalmi Főapátság

Kakukkfű baktérium és vírusölő hatása ma is közismert. Izzasztó és köptető tulajdonságokkal rendelkezik, amely támogatja az egész test gyógyulását. Növeli a méregtelenítő folyamatokat és támogatja az immunrendszert. Élénkíti a memóriát, megszünteti a fejfájást és izomfeszülést, csillapítja a köhögést, enyhíti a láz és megfázás tüneteit.

Tipp

Jubileumi olajkeverék: Az olajkeveréket Szabó Márton bencés szerzetes készítette a Pannonhalmi Főapátságban az Illatmúzeum megnyitása alkalmából.

Pannonhalmi Főapátság

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kakukkfű a pácolás egyik kelléke: marinírozott ételeket akkor is készítettek, amikor még nem létezett hűtőszekrény, így a hús nem ment tönkre. Ez is az fertőtlenítő hatását bizonyítja. Ez az illatos fű, ami a „bouquet garni” nevű fűszercsokor egyik alkotórésze (a petrezselyemmel és a babérral együtt), és nem csak az íze de, hanem emésztést segítő tulajdonsága miatt is kellemesen ízesítheti a babot, a mártásokat, zöldségételeket.

Közönséges citromfű (Melissa officinalis) – Higgadtság a nehéz időkben is

A Földközi-tenger medencéjében már több mint 2000 éve termesztik. Leveleiből értékes illatanyagot vontak ki, amelyet különféle panaszok gyógyítására is használtak. A rómaiak, a görögök és az arabok egyaránt használták a közönséges melissát a levertség és a rosszkedv ellen. Valóságos csodaszernek tekintették.

Paracelsus véleménye is az volt erről az illatos növényről, hogy képes regenerálni az egész testet. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy a karmeliták citromfű vizének –amelyet a XVII. század elején kezdtek gyártani, és ma is kapható – olyan nagy sikere volt. Elkészítéséhez szükség van alkoholra, a közönséges citromfű leveleire és virágjaira, az angyalgyökér megszárított gyökerére, citromhéjra, korianderre, szerecsendióra, fahéjra, szegfűszegre.

A citromfű vizet sokféle betegség gyógyítására alkalmas szernek tekintették, de legfőként az emésztési zavarokat kezelték vele. A közönséges citromfű nyugtató hatása valóban nem kérdőjelezhető meg, és nem csak az elmét, hanem a gyomrot és a szívet is megnyugtatja. A szívre gyakorolt jótékony hatása miatt ízesítették vele a középkorban a szíverősítőket, a borokat és a söröket, sőt az ételeket is.

Tipp

Fürdősó citromfű illóolajjal: segíti az elalvást, oldja a szorongást és a görcsöt. A citromfüves fürdősó amellett, hogy serkenti a vérkeringést és jótékony hatást gyakorol a bőrre, segít az ellazulásban, a relaxációban is.

Pannonhalmi Főapátság

Orvosi zsálya (Salvia officinalis) – A tisztaság és megtisztulás esszenciája

Az orvosi zsályát már az ókorban szent növényként termesztették. A rómaiak meg voltak róla győződve, hogy, ha eleget esznek-isznak belőle, akár halhatatlanok is lehetnek, mert azt tapasztalták, hogy a növény enyhülést hoz az emésztőszervi panaszaikra, csökkenti a gyulladásokat a sebeken.

Az egyiptomiak használták a múmiák balzsamozásához, Kleopátra fűszerként használta, mint afrodiziákumot, az ókori görögök tartósítottak is vele, és vizelethajtásra is tudták, hogy jó. Hippokratész a sebgyógyításnál és fekélyeknél, égéseknél használta fel, míg egyes természeti törzsek füstölésével űzték el a gonosz erőket. A középkori franciák is felfedezték maguknak a színpompás gyógynövényt, toroköblögetésre, álmatlanságra, kedélybetegségekre használták.

Összetevőinek köszönhetően a zsálya kiváló külső és belső gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő, bőrön alkalmazva gyorsítja a hegesedést és a sebgyógyulást. Gyulladásgátló hatása elősegíti a fogíny-, a mandula-, a garat és a szájüregi gyulladások gyógyulását. Enyhíti az asztma, a reumatikus és az ízületi gyulladásokkal összefüggő panaszokat. Kiváló görcsoldó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, valamint a menopauza okozta hőhullámokat. Rendkívül hatékony vízhajtó, segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett folyadékot. Hatékony stresszoldó és idegcsillapító: idegkimerültségre az egyik legjobb természetes gyógyír. A legutóbbi kutatások szerint a zsálya rendszeres fogyasztása a vércukor- és a koleszterinszintet is mérsékli.

Tipp

Arcanum gyógynövénykrém: Reisch Elek bencés szerzetes eredeti receptjének modernizálásából született meg, amelyet a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövényműhelyben 10 féle gyógynövény felhasználásával készül. Csípésre, horzsolásra, gyulladáscsökkentésre.

Pannonhalmi Főapátság

Illatok minden mennyiségben

A cikk elején is említett Pannonhalmi Főapátság 11 hektáros arborétuma természetvédelmi terület, itt nyílt meg idén tavasszal az Illatmúzeum, ahol az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrát lehet megismerni és megszagolni.

Kapcsolódó
5 kihagyhatatlan látnivaló Pannonhalmán
Pannonhalmán a bencés főapátság épületegyüttese a legfőbb turisztikai attrakció, ám annak környezetében és a település környékén is bőséggel akad élményt adó látnivaló.

Szponzorált tartalom

A cikk Pannonhalmi Főapátság támogatásával készült.

Széchenyi 2020, készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik