Virágzó vidékünk

Megünnepelték a puszta életét a Hortobágyon

facebook/kertész henrik
facebook/kertész henrik
Behajtották a jószágot, kihirdették a legszebb daruportát és szobrot is avattak.

Idén is megrendezték a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált a Kilenclyukú híd lábánál. Az október 22-i programon volt miből választania az érdeklődőknek.

A leglátványosabb az állatok behajtása volt: Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

facebook/kollárné sápi tímea

A hortobágyi egész napos rendezvény során kézműves vásárral, bográcsban főtt pásztorételekkel, néptáncbemutatóval, természetismereti játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek a látogatóknak.

A Pásztormúzeum előtti téren ünnepélyes díjátadó keretében hirdették ki a darukonyha receptverseny és a daruporta szépítő verseny eredményét. Utóbbiban a Könnyű Juliánna, Haeringné Delnegró Piroska, Vas Tibor által létrehozott, Kossuth utcai porta lett az abszolút győztes.

facebook/hortobágyi nemzeti park A daruszépítő porta verseny győztese

A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál keretében a nemzeti parki Látogatóközpont előtti új téren került sor a daru szoborcsoport leleplezésére és felavatására.

Az öt élethű madárból álló “Darvak” szoborkompozíció megálmodója Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász, Magyarország Érdemes Művésze. Az alkotást fiával, Györfi Balázs szobrász, építésszel közösen készítették el a madarak megmintázásától a bronzöntvények elkészítéséig karcagi műtermükben.

A szoborkompozíció alatti természetes szakítású sziklatalapzat – mely szarvaskői diabáz kőtömbből vágott szelet – szintén a karcagi műhelyben készült, ifj. Györfi Sándor kőfaragó segítségével.

MTI/Czeglédi Zsolt MTI/Czeglédi Zsolt

A szobor Hortobágy új szimbolikus ékessége

– írta weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik