Virágzó vidékünk

Már 125 ezer daru pihen a Hortobágyon

szilágyi attila/hnpi
szilágyi attila/hnpi
A szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatai hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének számítanak.

szilágyi attila/hnpi

Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol repülő madárcsapatok hátteréül.

Az elmúlt nyárról kijelenthetjük: szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vizű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukorica táblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. Ezen okok miatt a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hogy fog alakulni a darvak 2022-es mozgalma a Hortobágyon

– írta weboldalán a nemzeti park.

szilágyi attila/hnpi

Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon.

Az aszályos nyarat követően a HNPI több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását.

Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük, a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik

– fogalmaztak a szakemberek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai által, heti rendszerességgel végzett szinkronszámlálás adataiból tudjuk, hogy jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik a térségben. Ez a szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

Az eddigi rekordot 2018. október 8-án mérték, akkor 160240 darut számoltak össze a szakemberek a Hortobágyon. Ez a rekord idén akár meg is dőlhet.

A nemzeti park által közzétett további gyönyörű fotók ide kattintva tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Így fest, amikor százezernyi darumadár ébred a Hortobágyon
Bámulatos videót készített Szilágyi Attila természetvédelmi őr.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik