Virágzó vidékünk

Egyetemisták építettek ökotantermeket hazánkban

DS Smith
DS Smith

Egy pályázatnak köszönhetően a békásmegyeri Paizs Dezső Általános Iskolában és a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolában tanulhatnak a diákok egy speciális ökotanteremben. Utóbbi intézményben a közelmúltban vehették át a tanárok és a tanulók a különleges teret.

A fenntartható csomagolási megoldásokat nyújtó DS Smith vállalat, az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködve hozta létre a tendert, melynek segítségével a BME Lakóépülettervezési Tanszékének hallgatói terveztek már két iskolának is ökotantermet.

Építészfórum

A tanterem céljait és küldetést tekintve is túlmutat a hagyományos tanórák menetén és egyfajta környezettudatosabb, élménypedagógiai elemekkel átszőtt foglalkozásoknak adhat teret. Maga a megvalósítása is egy nagy, közösségi összefogás eredménye, hiszen a szülök, tanárok és diákok közösen építették fel a termeket.

A békásmegyeri tantermet Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs tervezte. A fa és raklapok felhasználásával létrehozott épület egy régi betonlelátó fölé épült, amit szintén raklapokkal fedtek le és tettek élhetőbbé.

Építészfórum

A tanárokkal folytatott beszélgetésink alapján az ökotanterem nagy népszerűségnek örvend; a természetismeret órákon túl többféle tanórát is tartanak itt. A lelátó a drámaórák színhelyévé vált, illetve nagyobb rendezvényeknek is otthont ad. A konyhakert sokéle zöldséget terem, melyekből a diákok tanórák keretei közt különféle ételeket készítenek maguknak. A tantermet más iskolákból is gyakran látogatják

– mondták el az Építészfórumnak a tervezők a munkájukat bemutató dolgozatban.

Cifra palota

A nagykátai iskola kültéri tanterme Szakál Emese és Zoboki Réka pályamunkája alapján épült. Ők is a BME hallgatói és tervüket közel 100 önkéntes – szülők, tanárok, egykori és jelenlegi diákok  – segítségével valósította meg az intézmény.

A munkálatok a tavalyi évben kezdődtek, az ősz folyamán először egy workshop keretében megismerték az egyetemi hallgatók az iskola diákjainak, tanárainak igényeit, meglátásait, valamint egy kérdőív segítségével felmérték a szülői igényeket is. A pályamunkákat 2021 novemberében tanszéki TDK-án mutattak be a szakmai zsűri számárama, a színvonalas tervek közül végül Szakál Emese és Zoboki Réka munkája került ki győztesként, akik Cifra palotára keresztelték el a tantermet

– mesélt a megvalósítás kezdeteiről Palkó Andrea igazgatóhelyettes. A gyerekek, pedagógusok, a szülői munkaközösség tagjai és a város vezetése 2022. február 9-én egy újabb workshop keretében ismerhették meg a hallgatók terveit és a nyertes, kivitelezésre szánt koncepciót. A Cifra palotát nemrég vehették birtokba a gyerekek.

A békásmegyeri projekthez hasonlóan a nagykátai ökotanterem központjában is a közösség és a természet áll. Az építmény anyaga fa, új gerendák, lécek és újrahasznosított raklapok. A tervezőpáros elmondta, hogy az alapötletet egy kislány kívánsága adta meg számukra.

Ő egy olyan helyet szeretett volna, amiben lehet kicsit kuckózni, nem könnyű bejutni, fel is lehet rá mászni, de ne legyen túl magas. Így az építmény nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is különböző tereket foglal magában. Lehetőséget teremt egy-egy osztály befogadására, kisebb csoportokra osztva külön elvonulásra és csendesebb közösségi alkalmak megtartására is.

A szerkezetét úgy alakították ki, hogy a környező fák is szerves részei legyenek,  jövőben pedig akár tovább is bővíthető a tanterem.

Kapcsolódó
Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben
A kert a gyermekek fejlődésében olyan eredményeket tud elérni, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni.
Olvasói sztorik