Virágzó vidékünk

Sose szeress bele egy királyba!

Egy viharos szerelem nyomában Drezdában.

A szász fővárosban és környékén járva keresve sem találhatnánk jobb idegenvezetőt a leghíresebb választófejedelem, Erős Ágost legkedvesebb kegyencnőjénél. Cosel grófnő nyomát követve sorra csodálhatjuk meg Drezda és a környék szebbnél szebb látványosságait.

Blick vom Zwinger aus zum Residenzschloss und zur Katholischen Hofkirche // View from the Zwinger to the Residence Palace and the Catholic Court Church
Foto: Tommy Halfter (DML-BY)

Szerelem volt első látásra. Pedig nem egy bálteremben pillantották meg egymást, hanem egy tűzvészben, ahol a szép Anna Constantia von Hoym személyesen vett részt családja kigyulladt házának oltásában. Frigyes Ágost választófejedelem (akire a kortásai ragasztották rá az „erős” melléknevet) már ebből láthatta, hogy új szeretője más lesz, mint az elődei. Pedig ezekből jó néhány akadt, mert a szász uralkodó a pompánál csak a nőket szerette jobban. A sok hölgy közül azonban, akivel valaha dolga akadt, állítólag egyedül a grófi rangra emelt asszonynak jutott hely az ágya mellett a szívében is.

Dresden_Schloss Pillnitz©DZT_Andrzej Budnik

Drezdában ennek a szerelemnek az emlékét őrzi a ma luxushotelként működő Taschenberg-palota, amelyet a fülig szerelmes uralkodó 1707-ben ajándékozott hivatalos kegyencnőjének. Constantia ugyanis nem afféle alkalmi szerető volt, hanem a választófejedelem nyilvános eseményeken is felvállalt partnere, aki még egy pecsétes papírt is aláíratott a férfival, miszerint az a törvényes felesége esetleges halála után feleségül veszi őt. Hogy akadálytalanul eljuthassanak egymáshoz, a városi palota és a fejedelmi kastély, a Rezidenzschloss közé fedett átjáró is épült, ez alatt átsétálva juthatunk be a ma múzeumként szolgáló, és a szász kincseskamra legértékesebb darabjait bemutató épületbe.

Germany, Saxony, Dresden – Dresden skyline and Dresden Cathedral (also called Church of the Holy Trinity) with Dresden Castle, both reflecting in the Elbe river.

Szintén szerelmi zálogként került az asszony birtokába a közvetlenül az Elba partján álló pillnitzi vízikastély, amely ugyanúgy az udvari főépítész, Matthäus Daniel Pöppelmann tervei nyomán született, mint a Zwinger pompás barokk együttese, a Japán palota vagy Moritzburg mesebeli vadászkastélya. Pillnitzben a mai napig csodájára járnak a látogatók a keleties stílusú épületeknek, a pálmaháznak, a csodálatos parknak és a 250 éves japán kaméliának, a kortársakat azonban nem töltötte el különösebb örömmel az uralkodó költekezése: úgy vélték, Cosel grófnő lassan több pénzébe kerül az országnak, mint a hadsereg fenntartása.

Germany, Saxony, Dresden – Katholische Hofkirche (Cathedral of the Holy Trinity) seen across the Elbe river at sunset.

Erős Ágost főmetreszének lenni azonban nem jelentett életbiztosítást. A feljegyzések szerint szép és intelligens, de lobbanékony és gőgös Constantia hiába tartotta elevenen tizenegy éven át a férfi érdeklődését, hiába szült neki három gyereket, a lengyel koronára áhítozó uralkodó, mihelyt politikai érdekei úgy kívánták, simán beáldozta őt. A kegyvesztett grófnő megpróbált Poroszországba szökni, a porosz király azonban kiadta őt a választófejedelemnek. Az asszonyt 1716-ban az Érchegység kellős közepén álló stolpeni várba zárták, megfosztva minden vagyonától, még attól a lehetőségtől is, hogy találkozhasson a gyerekeivel vagy levelet írhasson nekik. A várat Frigyes Ágost halála után sem hagyhatta el, ott is halt meg 1765-ben, nyolcvanöt éves korában. Volt ideje törni a fejét, jó vásárt csinált-e, amikor beleszeretett egy királyba, és tizenegy boldog évért majd ötvenévnyi magányos rabsággal fizetett.

Szerző: Mörk Leonóra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik