22 kijelölt helyen lehet fürödni a Dunában

Nem érdemes kockáztatni. A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet.

Nyáron nagyon sokan látogatnak el a Duna partjára, a vízi sportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen, tájékoztatott a police.hu.

Tavaly a Dunából összesen 44 holttestet emeltek ki, ebből 11 haláleset volt a fürdőzéshez köthető.

A tragédiák jelentős részét megelőzhetjük, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

Kevesen tudják, hogy a Dunában fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ahol soha senki ne fürödjön:

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik.

Vízi sporteszközök – mint például a SUP – használhatók a Dunán; vízisíelni viszont csak a kijelölt szakaszokon szabad.

Vízi járművet csak az vezethet, aki a vezetést megelőzően nem ivott alkoholt. Képesítéshez kötött járművet csak a megfelelő képesítés bírtokában lehet vezetni.

Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

KIJELÖLT STRANDOK A DUNA TELJES MAGYARORSZÁGI SZAKASZÁN

Kapcsolódó
Ma nyit Budapest egyetlen Duna-parti szabadstrandja
A Római-parti Plázs gondozásáról fövenyőr gondoskodik, emellett a területen éjszakai őrzés is biztosított.