Rekord Zalában, hat fióka nőtt fel egy gólyafészekben

A fehér gólya átlagosan 4-5 tojást rak le és normál körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki. Az ilyen népes család nagyon ritka.

A tojásokból kikelt fiókák felnevelésének sikeressége sok tényezőtől függ. Csapadékos időszakban sokkal több a táplálék a réteken, ahol a szülők gyűjtik a hüllőket, rágcsálókat, így nagyobb az esély, hogy több utód éli meg a felnőtt kort. Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park felvételén látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható.

E gólyák fő táplálkozó helye a Zala folyó menti Natura 2000 gyepterületek. Ezen gyepterületek fennmaradásához szükséges a szabályok betartása mellett történő gazdálkodás, a kaszálás és legeltetés. Látható, hogy a vadon élő állatok utódnevelése természetes környezetükben rendkívül viszontagságos feladat és ez a természet rendje. Az élővilág fennmaradásának kulcsa a megfelelő táplálkozó és élőhelyek megléte

írta közleményében a nemzeti park.

A gólyák tápláléka egyébként igen változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll.

Kapcsolódó
Rekord számú kisgólya nőtt fel egy fészekben Romániában
Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet.