Kertünk-Portánk

Zalában már virágzik a banán

Egy várföldi kertben a 150 gyümölcsfa mellett négy banánfa is növekszik, a legidősebb hozott most virágot.

Egy 3500 négyzetméteres szépen gondozott kertben él az a négy banánfa, amelyek közül a legidősebb már bontja virágaikat. A gáziparban karbantartóként dolgozó Mikolics Ferenc közel 150 gyümölcsfát is gondoz, da vannak itt kaktuszok és különböző törpefák, bonsai-fajták is.

Ferenc a Sokszínű Vidéknek elmondta, hogy a kertészkedés egy komoly hobbi számára, szinte minden szabadidejét a növényeknek szenteli.

A banánfát hat éve kapta, akkor 30 centis volt még csak, és később, ahogy növekedett a gyökérsarjakat kiásta ősszel, cserépbe tette, levitte a pincébe telelni, majd tavasszal kiültette. Így szaporította a banánfáit, melyekből már négy növekedik, a hatéves pedig idén virágba borult.

Ez lényegében egy kísérlet, hiszen számomra is most derül  majd ki, hogy lesz-e gyümölcs, mikor érik be, de ideje még van bőven

– mondta el Ferenc, akitől azt is megtudtuk, hogy telente visszavágja a fákat és egy hengeres szerkezetet tesz köréjük, azt megtölti mogyorólevéllel és lefedi a tetejét. A legnagyobbra már egy méter magas henger kerül.

A kertben egyébként 150 gyümölcsfa is éldegél, melyeknek terméseit a szűkebb család és a kollégák kapják meg, a konyhakertben pedig olyan gazdag a fauna, hogy a nyári, őszi szezonban nem nagyon kell zöldséget vásárolni.

A zöldségekből kapnak a lányaim is, akik már felnőttek és hordós savanyúság is készül. Befőzni nem szoktam, viszont van egy nagy fagyasztóládám, oda kerülnek a felvágott paprikák, paradicsomok, hogy legyen mindig saját zöldség a pörkölt készítéséhez

– tette hozzá Ferenc, akitől megtudtuk azt is, hogy a két nagy fügebokrát már rég nem kell takarni, minden évben túléli a telet és szépen terem.

Kapcsolódó
Varázslatos angolkertet épített a pilisszentkereszti kertészmérnök
A fiatal kertészmérnök hasznos tanácsokkal is szolgál a kertek szerelmeseinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik