Kertünk-Portánk

Váratlan időpontban virágzott ki a a zalai banánfa

Zalavári Zoltán
Zalavári Zoltán
A három éves fa először virágzott.

Hazánkról nem mondható el, hogy a banán hazája, bár egyre többen próbálkoznak ültetésével, nevelésével. A trópusokon élő fatermetű növény a 22 fok feletti hőmérsékletet és a vizet kedveli, tavasztól-őszig könnyedén nevelhető bármely kertben, teraszon félárnyékban.

Télen a fagytűrő banánok kint telelhetnek, de ősz végén, tél elején vissza kell őket vágni és jól betakarni. A trópusi, szubtrópusi területről származó banánok teleltetése 15-18 °C fok között a lakásban a legideálisabb, de sokan teleltetnek banánt pincében, garázsban is.

A kinti teleltetéshez, a banán letakarásához készülődött a Zalaegerszegen élő Zalavári Zoltán is, ám idén a három éves fája meglepetéssel várta.

Zalavári Zoltán

November legelején szoktam téliesíteni a banánt, most 1-jén készültem erre, akkor vettem észre, hogy virágzik. Erre még nem volt példa nálunk, így nagyon örültünk neki. 3 éve ültettünk egy tövet, ami azóta folyamatosan hozza az újabb szaporulatokat! Nagyobb gondozást nem igényel ez a fajta (Musa Basjoo), szereti a napos szélvédett helyet, és a sok vizet! Szép, mutatós, dekoratív növény, a család egyik nagy kedvence

– mondta el Zoltán, aki a téliesítés folyamatát is megmutatta nekünk.

Galéria
Zalavári Zoltán

Téliesítését egyszerűen szoktam megoldani a következőképpen: 90 centiméter körüli magaságra visszavágom, szalmával betakarom jó vastagon a töveket, és köré építek egy plusz védelemre szolgáló fóliasátrat

– árulta el Zoltán, aki azt is hozzátette, mivel a növény most virágzott, az idő jó, és még most is jönnek elő új levelek, a téliesítés kicsit későbbre tolódik, és idén csak november második felében történik meg.

Addig a család gyönyörködik a csodás növényben.

Zalavári Zoltán
Kapcsolódó
Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja
Bárki ültethet, jól bírja a hideget is.
Olvasói sztorik