Életmód

Szuperélelmiszer lehet a hamis banán

Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images
Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

Az etiópiai hamis banán lehet a legújabb szuperélelmiszer, amely a világ sok pontján akár életmentő is lehet a klímaváltozás elleni védekezésben, írja a BBC.

A lap egy friss tanulmány eredményeire hivatkozva azt írja, a banánszerű növény akár 100 millió ember élelmezését is fedezheti a felmelegedő bolygón.

A növény ma még gyakorlatilag teljesen ismeretlen Etiópián kívül. Az afrikai országban főként kását és kenyeret készítenek belőle.

A hamis banán elég közeli rokonságban áll az általunk is fogyasztott banánnal, de Etiópián belül is csak egy régióban termesztik jelenleg.

Getty Images

Különlegessége, hogy nevével ellentétben nem a banánszerű termését fogyasztják, hanem a magas keményítőtartalmú, erjedésre hajlamos szárát és gyökerét.

Becslések szerint nagyjából 20 millió ember fogyasztja rendszeresen Etiópiában. Ugyan máshol nem foglalkoznak termesztésével, távolabbi rokonai Dél-Amerikában is megteremnek, ami arra utal, hogy más klimatikus viszonyokat is jól tolerál.

Mezőgazdasági kutatások és modellezések alapján a kutatók most arra jutottak, az elkövetkező négy évtizedben a hamis banán olyan elterjedt lehet, hogy akár 100 millió ember élelmezését is fedezheti, Etiópia mellett főként más afrikai államokban, így Kenyában, Ugandában és Ruandában.

Szakértők szerint élelmiszer-biztonsági szempontból is egy ritkaságról beszélünk, mert bármikor ültethető, bármikor aratható, ezért gyakran úgy emlegetik:

az éhség elleni fa.

Kapcsolódó
Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja
Bárki ültethet, jól bírja a hideget is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik