Életmód

Egy járvány épp pusztítja a világ kedvenc gyümölcsét

Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images
Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images

Egy halálos betegség feltűnik a semmiből. Lopakodó módon terjed, még azelőtt fertőz, hogy a tünetek megjelennének. És nincs rá gyógymód. Az élet pedig soha nem lesz a régi. Ismerős a helyzet?

Bár a felsorolás a koronavírusra is igaz lehetne, most a Tropical Race 4 (TR4) elnevezésű betegségről beszélünk, ami a banánokat támadja. A Panama-betegségként is ismert kór okozója egy gomba, ami 30 éve pusztít már a banánfarmokon. Az elmúlt egy évtizedben ráadásul fel is gyorsult a terjedése, Ázsiából Ausztráliába, a Közel-Keletre, Afrikába és legutóbb már Latin-Amerikába is eljutott. Utóbbi azért is különösen aggasztó, mert az északi féltekén található szupermarketek majdnem mindegyikébe innen érkeznek a banánok.

A BBC riportja szerint eddig több mint 20 országban jelent meg a TR4, sokan már banánjárványt kiáltottak, ami miatt hamarosan luxuscikk lehet sokak egyik kedvenc gyümölcse.

Kapcsolódó
23 évesen elhatározta, hogy megkóstolja a világ összes gyümölcsét
Eddig 15 országban járt és 300 gyümölcsöt kóstolt.

Volt már banánjárvány

A tudósok világszerte versenyt futnak az idővel, hogy megoldást találjanak a problémára. A koronavírushoz hasonlóan ugyanakkor a kérdés nem csupán az, hogy lesz-e gyógymód, hanem az is, hogy a banántermesztés örökké megváltozhat-e.

Nem ez az első alkalom a történelem során, hogy a banánok végveszélybe kerültek. Az 1950-es években a valaha volt legsúlyosabb botanikai járvány söpört végig a világon, ekkor bukkant fel ugyanis először a Panama-betegség. A gomba Ázsiából ered, itt a banánokkal együtt fejlődött, hogy aztán a teljes közép-amerikai térségen végigsöpörjön.

A járvány azért volt olyan lesújtó, mert gyakorlatilag mindenki ugyanazt a banánfajt termesztette. Az iparágban azért szerették a Gros Michelt, mert nagy, ízletes termése volt, és éretlenül is le lehetett szedni a fáról. Ennek köszönhetően pedig a világ bármely tájára el lehetett szállítani úgy, hogy közben be is érett.

Genetikailag így az összes banán egyforma volt. Gazdasági értelemben véve volt létjogosultsága, de epidemiológiai szempontból csak idő kérdése volt egy járvány.

Akkoriban azonnali kutatások kezdődtek arra vonatkozóan, melyik fajtával lehetne helyettesíthető a Gros Michel. Az 1960-as években rájöttek, hogy a Cavendish ellenáll a Panama-betegségnek, és ugyanúgy szállítható zölden, mint az addig kedvelt fajta. Néhány évtized elteltével a banánipar teljes egésze átállt a Cavendishre, és a legtöbben ma is ezt fogyasztjuk. De ismételten csak idő kérdése volt, mikor csap le egy újabb járvány.

Az 1990-es években kialakult a Panama-betegség egy új törzse, a TR4. Ismételten Ázsiában ütötte fel a fejét, és halálosnak bizonyult a Cavendish banánokra. A globalizált világ pedig lehetővé tette, hogy a korábbinál még gyorsabban terjedjen világszerte.

2019-ben a rémálom valóra vált

Fernando García-Bastidas, a hollandiai University of Wageninen kutatója szerint a modern banánbetegség, amely a növények „érrendszerét” támadja, egyértelműen nevezhető járványnak.

A banán megkérdőjelezhetetlenül az egyik legfontosabb gyümölcs a világon, és fontos élelmiszere sok millió fogyasztónak. Éppen ezért nem becsülhetjük alá a TR4-járvány potenciális hatásait az élelmiszer-biztonságra

– magyarázta.

García-Bastidas volt az első a világon, aki felfedezte a TR4 típusú fertőzést Ázsián kívül 2013-ban Jordániában. Azóta szurkol érte, hogy ne érje el a fejlődő országokat, ahol a banán az étrend alapvető részét képezi. De Afrikában már megjelent, a kontinensen Mozambikban azonosították először.

Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images

A TR4 a koronavírushoz hasonlóan azért olyan halálos betegség, mert már a tünetek megjelenése előtt terjed, igaz, más időrendben. A megbetegedett növény akár egy évig egészségesnek tűnhet, mielőtt a levelei elkezdenek fonnyadni, besárgulni. Mire észreveszik a gazdák, már túl késő, a betegség pedig a spórákkal megtelepedik a földön, a növényeken, a gépeken, az állatokon.

A kolumbiai férfi tisztában volt vele, hogy a banántermesztés fellegvárának számító Dél-Amerikát sem fogja elkerülni a TR4.

2019-ben a rémálma valóra vált: telefont kapott egy kolumbiai farmról. A banánfák levelei sárgultak, ő pedig azonnal mintákat kért.

Egyik percben még a farmon voltam, a következőben már a laboratóriumban, aztán a kolumbiai kormány egyik miniszterét tájékoztattam róla, hogy bekövetkezett a legrosszabb. Szívszorító volt

– magyarázta.

Kevesebb és drágább lehet a banán

Mint minden ország, ahol felütötte a fejét a TR4, Kolumbia is próbálja lassítani a járványt, miközben a világ izgatottan figyeli, hogy más latin-amerikai és karibi államban is megjelenik-e a betegség.

Mivel nincs rá gyógymód, a komplett farmokat karantén alá kell vonni. A tudósok pedig minden erejükkel azon vannak, hogy valahogy véget vessenek a járványnak.

Ausztrál kutatóknak már sikerült előállítaniuk egy genetikailag módosított Cavendish banánt, ami rezisztens a TR4-re. A folyamatban lévő tanulmányok fontosságáról mindent elárul, hogy a Bill and Melinda Gates alapítvány is segíti a munkát.

Sezgin Pancar/Anadolu Agency/Getty Images

A cikkben megjegyzik, bár tudományos bizonyíték van rá, hogy a genetikailag módosított ételek biztonságosak, a banán aligha kerül egyhamar a szupermarketek polcaira, mert a szabályozások és a vizsgálatok rendkívül szigorúak.

García-Bastidas azt szeretné, ha a banánültetvények diverzitása nagyobb lenne, ezáltal a járványokkal szemben is ellenállóbbá válnának.

Mint mondta, több száz banánfaj létezik a világon. Indiában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken több tucatnyi banánfélét fogyasztanak az emberek. Mindegyik eltér egymástól ízében, illatában és méretében. Az viszont igaz, hogy nehéz olyan mértékben termelni és exportálni ezeket, mint a Cavendisht.

Kapcsolódó
Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja
Bárki ültethet, jól bírja a hideget is.

Hosszú távon még a genetikailag módosított banánnal sem oldódna meg a gond, mert hamarosan egy újabb betegség tizedelhetné a termést.

Dan Bebber, a University of Exeter kutatója a lap megkeresésére arról beszélt, a banán túl olcsó napjainkban, pedig a termesztés környezetre gyakorolt hatásai nagyok, és az embereket is fillérekért dolgoztatják a földeken. A témában kampányoló Banana Link elnevezésű szervezet szerint a szupermarketen végletekig kiélezett versenyt folytatnak a minél alacsonyabb árakért.

A pusztító járvány végítéletet is jelenthet a Cavendishre. A következmény az lehet, hogy kevesebb banánt fogunk fogyasztani, de többet fizetünk majd értük. Cserében még finomabbak lesznek.

Kapcsolódó
Rajongásig szerethető és gyorsan elkészül a banános-áfonyás kenyér
Ha szeretnél egy igen finom és egészséges kenyeret készíteni, akkor ez legyen a választás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik