Mozaik

Nagyot drágult a banán és a citrom

A Budapesti Nagybani Piacon a banánt az idei év első heteiben 31 százalékkal magasabb átlagáron értékesítették, mint egy esztendővel ezelőtt. A citrom nagykereskedelmi ára 24 százalékkal 507 forint/kilogrammra, a lime ára 21 százalékkal 1077 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor, derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerdán közzétett jelentéséből.

A publikáció szerint a világ legnagyobb banánexportőre Ecuador, ahol a heves esőzések, valamint a kevesebb napfény miatt csökkent a banántermelés. Kolumbiában és Costa Ricában az El Niño miatt kevesebb banán termett 2019-ben.

A KSH adatai szerint Magyarország banánimportja (főzőbanán nélkül) 8 százalékkal 37,6 ezer tonnára csökkent 2019. január–november között az előző év azonos időszakához képest. A reexport 76 százalékkal 1,52 ezer tonnára esett ugyanekkor.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a banán nagykereskedelmi ára 12 százalékkal, kilogrammonként 380 forintra emelkedett 2019-ben az egy évvel korábbi átlagárhoz viszonyítva. Az idei év első heteiben 31 százalékkal magasabb (426 forint/kilogramm) átlagáron értékesítették a banánt, mintegy esztendővel ezelőtt. A megfigyelt üzletláncokban a banán ára átlagosan 490 forint/kilogramm volt.

Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja
Bárki ültethet, jól bírja a hideget is.

A citrommal kapcsolatban azt írják, a KSH adatai szerint Magyarország citrom behozatala 8 százalékkal 14,9 ezer tonnára csökkent 2019 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A törökországi citrom importja 26 százalékkal (2,34 ezer tonnára) csökkent, de ezzel egy időben a spanyolországi behozatal 20 százalékkal (4,52 ezer tonnára) nőtt. Lime-ból 247 százalékkal több (1,17 ezer tonna) érkezett a vizsgált időszakban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a citrom nagykereskedelmi ára 8 százalékkal 485 forint/kilogrammra csökkent, míg a lime nagykereskedelmi ára 3 százalékkal 991 forint/kilogrammra emelkedett 2019-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva.

Az év első hat hetében a spanyolországi és a törökországi citrom szerepelt a kínálatban, átlagosan 24 százalékkal magasabb (507 forint/kilogramm) áron, a főleg brazíliai lime nagykereskedelmi ára pedig 21 százalékkal 1077 forint/kilogrammra emelkedett. A megfigyelt üzletláncokban a citrom átlagára 722 forint/kilogramm volt 2020 első hat hetében.

A citrom 10 különleges felhasználási módja a ház körül
Nem csupán ízesítőnek kiváló, hanem tisztítószernek is hibátlan.

Kiemelt kép: Getty Images

Olvasói sztorik