Mozaik

Egy évig marad friss az új szuperalma

10 millió dollárért kísérletezték ki.

Két évtizeden át kísérleteztek egy hosszú ideig frissen maradó új almafajtával, mielőtt december elején kereskedelmi forgalomba került az Egyesült Államokban.

A hírek szerint az új fajta akár egy évig is jól tartja magát hűtve.

Az almát Kozmikus Roppanásnak (Cosmic Crisp) nevezték el a BBC beszámolója szerint. Két másik fajta, a Honeycrisp és az Enterprise keresztezésével jött létre, 1997-ben Washington Állam egyetemén termesztették először, az ország északnyugati részén.

20 ezer almafát ültetett birtokán egy göcseji gazda
Hektáronként 40 ezer kilogramm gyümölcsöt termelnek az ültetvényeken.

A Csendes-óceán partján, Kanadától délre fekvő állam az Egyesült Államok legnagyobb almatermőjének számít, míg maga az alma az egész országban a banán mögött a második helyen áll az eladási listán.

Masszív, ropogós és lédús

– legalábbis a terjesztői szerint. Mivel 10 millió dolláros költségen hozták létre, talán el is várható. Kate Evans, a program egyik vezetője máshová teszi a hangsúlyt a gyümölccsel kapcsolatban.

Édes és savanykás ízek jól harmonizálnak benne. Nagyon lédús, ultraropogós és viszonylag masszív

– mondta a kutató, aki szerint lassan barnul, magas minőségét pedig hűtve 10-12 hónapig is megőrzi.

Végleg kiszorult az almapiacról régi kedvencünk, a Jonatán
Egy kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának számított. De miért nem lehet már kapni?

A környékbeli farmerek kizárólagos jogot kaptak arra, hogy a következő évtizedben termesszék, míg az ország más részein szigorúan tiltják  a termesztését. Összesen 12 millió fát ültettek, hogy Kozmikus Roppanást lehessen szüretelni rajtuk. Nevét a sötétpiros héján látható apró fehér foltokról kapta, amellyel így az éjszakai égboltra emlékeztet.

Olvasói sztorik