Mozaik

Százmilliónyi baktériummal gondoskodik egészségünkről az alma

Igaznak bizonyult a közismert mondás, miszerint naponta egy alma, az orvost távol tartja.

Erre a következtetésre jutottak a kutatók is, alaposan megvizsgálva a gyümölcsöt. Az okot pedig a benne található 100 millió baktériumban látják, amelynek is a nagy részét a magja tartalmazza, írja a News Sky.

Minden egyes alma több mint 100 millió baktériumot tartalmaz, és segít abban, hogy egészségesek maradjunk.

A gyümölcs bakteriális összetételének vizsgálata során azonban azt állapították meg a tudósok, hogy ha nem esszük meg a magot, mindössze 10 millió hasznos mikrobát viszünk be a szervezetünkbe.

Az alma összetevőinek megvizsgálása azt mutatja, hogy a becslések szerint egy átlagos 240 g-os alma nagyjából 100 millió baktériumot tartalmaz. A táplálékunkban lévő baktériumok, gombák és vírusok az emésztés során átmenetileg uralmuk alá hajtják a bélrendszerünket, pozitív értelemben. A főzés a legtöbbjüket megöli, így a nyers gyümölcs és zöldség különösen fontos forrása a bélmikrobáknak, melyek közül közül néhány fontos az egészséges bélkörnyezet, vagy a mikrobióma fenntartásához

– mondta el Gabriele Berg professzor, az osztrák Graz Műszaki Egyetem tudósa.

A mikrobióma körülbelül 100 billió baktériumot és más mikrobát tartalmaz, és minél változatosabb összetételű, annál jobb nekünk. A tanulmány megállapította, hogy a baktériumok többsége az alma magjaiban van, a maradék részük pedig a gyümölcshúsban.

A Frontiers in Microbiology lapban megjelent kutatás összehasonlította a hagyományos, üzletekben vásárolt almák baktériumait, és megállapították, hogy összességében az ökológiai termesztésű és a hagyományos almákban is hasonló számú baktérium él, ugyanakkor az organikus alma változatosabb és kiegyensúlyozottabb baktériumközösséggel rendelkezik.

Az egészségre pozitív hatást gyakorló baktériumok bizonyos csoportjai a bio almák javára billentik a mérleget.

Az Escherichia-Shigella baktériumok azon csoportját, amely ismert kórokozókat, betegséget okozó mikroorganizmusokat,  tartalmaznak, a hagyományos almamintákban kimutatták, de az organikus almákban nem.

A probiotikumokban gyakran fellelhető Lactobacillusok, vagyis tejsavbaktériumok esetében azonban fordított a helyzet, azok a hagyományos termesztésű almákban élnek meg inkább.

Titkos keresztezéssel született meg a szerelem almája
A fogyasztók körében kifejezetten népszerű.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik