Életmód

Bemutatták az almából készült ehető poharat

Forradalmi találmány, és a jövő terméke lehet belőle, ha a piacra kerül, és automatizálják a gyártását.

Egyszer használatos étkezési edényeket fejlesztettek almából orosz kutatók, tudósít az MTI.


A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, amelynek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk elállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag, és mély kémiai változásokat előidéző folyamat sem szükséges az előállításához, olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamatain alapul, az elegyítésen, a koncentráláson és a nyers alapanyagok rétegezésén.

A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amelyhez egy képlékenyítő szert adtak, egy speciális természetes alapanyagot, amelynek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.

2018-ban az ehető csomagolás létrehozásának technológiája három orosz védjegyet is kapott, ami aztán alapul szolgált az ehető edények létrehozásához.

A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon. Léteznek már rizsből, kávéból, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni.

Íme a környezetbarát, ehető pohár almából:

Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag teljesen biztonságos, és csak természetes növényi anyagokból készült. A tudósok kipróbáltak számos gyümölcsöt, bogyósokat, zöldségeket, például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát, de az almát találták a legmegfelelőbbnek.

Egy alma alapú csésze például állja a beleöntött, forrásban lévő víz hőmérsékletét, és két-három órán át is képes tárolni a folyadékot. Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez viszont az szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot.

Ehető kávéscsészét vetettek be a műanyagok elleni harcban
A Cairo Coffeeshop zseniális megoldással rukkolt elő.

Kiemelt kép: Samara Polytech

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik