Kertünk-Portánk

Először terem banán egy zalai faluban

Az egzotikus növény termése még nem ehető, de különleges látványt nyújt.

Első alkalommal hozott termést a határ menti településen Markó Ferencné kertjében a közel ötéves banánfa, írja a Zaol.

A növény magassága eléri a családi házét, a tetőig ágaskodnak szárai, rajtuk a növény jellegzetes leveleivel, amelyeket könnyen megtépheti és szétszakíthatj  az erős szél.

Néhány éve már, hogy a fiam kapta és hazahozta az első banánfát, amit elültettem itt Rédicsen, a ház mellett. Azt gondoltam eddig, hogy csak díszfa, kérdezték korábban többen is, hogy hoz-e majd termést? Úgy tűnik, most eljött ennek az ideje is

– mondta a portálnak a büszke tulajdonos.

Képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

A banánnak talaj szempontjától nincs nagy igénye, szépen elszaporodott az évek során, ma már egész sornyi díszíti a kertet. A télre letakart, lefóliázott, és márciusban kitakart növények nyaranta több métert is nőnek, öntözésen kívül más gondozást nem igényelnek.

Banán

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növények nemzetsége a banánfélék (Musaceae) róluk elnevezett családjában. A világ legmagasabb egyszikű, lágyszárú növénye. Világszerte használt neve bantu eredetű, mivel Európába Afrikából került át.

Idén először hozott termést a banánfaként emlegetett egyszikű Rédicsen. A kis termések úgy néztek ki, mintha egy kukoricacső növekedett volna a száron. Most már látszanak a virágok alatt a fürtök is. Igaz, ehető banánt egyelőre nem lehet szüretelni róla, de a látványa is érdekes, ráadásul nem mindennapi, hogy Zalában is megterem.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Egzotikus és finom indián banán terem Zalában
Az egzotikus gyümölcs jól bírja a hazai klímát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik