Kertünk-Portánk

Korán érik a banán a harkányi csodakertben

Horváth Tamás hobbikertész szerint igazán banánérlelő az idei nyár.

Horváth Tamásék harkányi kertjében idén hamarabb lesz a banánszüret, jóllehet a hüvelykujjnyi banánok íze nem versenyezhet bolti rokonaik édességével, páratlan jelenség a hazai éghajlati viszonyok között a trópusi fajta rendszeres szabadtéri érése.

Több száz fajta növényt nevelnek Magyarország legszebb gyümölcsöskertjében
Farkas József többszörösen díjnyertes szegedi portáján tenyérnyi helyen terem a kivi, a narancs és az indián banán.

Legyen egy kert!

Kövi rózsa, páfrányok, ezernyi bársonyvirág, erika, dísz csalánok, begónia és napvirág tengernyi mennyiségben – Harkányban kedvező az éghajlat a kertészkedéshez. Errefelé több családi ház kertjét díszítik banánfák, és más pálmafélék, ám egy rendőr házaspár édenkertje mindenképpen kiemelkedik a tetszetős harkányi kertek sorából.

Az egyik sziklakert részlete – Fotó: Horváth Tamás

Horváth Tamás és felesége, Horváthné dr Boncz Zsófia tizenkét éve kezdett a ház körüli terület csinosításának, mely az eltelt bő évtized alatt Magyarország egyik legszebb, és legkülönlegesebb kertjévé változott.

Fotó: Horváth Tamás

Korengedménnyel mentem nyugdíjba, ekkor kerestem magamnak valamilyen értelmes elfoglaltságot. Feleségemnek eleve a kertészkedés a kedvenc időtöltése, és ez nekem is hamar szívemhez nőtt ez a hobbi. Tizenhárom éve, a házfelújításunk kapcsán kezdtünk bele kertünk tervezésébe, kiépítésébe. Tereprendezés, tóépítés, sziklakertek építése, és faültetés – mindezt nagy lendülettel, lelkesedéssel, és főleg örömmel végeztük

– mesélte Tamás a Sokszínű Vidéknek.

A kertbarát házaspár csodálatos birodalma hamar látványos fejlődésnek indult, a fedett terasszal körbeölelt, zárt kertben tavacskák, csobogók, virágszőnyeg, és pompás gyep egészült ki a változatos burkolatokkal, így néhány év alatt az egyik nagy kerti áruház rangsorában Magyarország második legszebb teraszos kertjét hozták létre.

Minden részletében hibátlan kert – Fotó: Horváth Tamás

Minden tavasszal 25-30 zsák virágföldet szórunk szét virágaink számára. A temérdek muskátli mellett sok más, színes virágot nevelünk. Egy csodás gömbkőrissel kezdődött kertünk fásítása, hamar kedvet kaptunk, hogy kipróbáljuk a településen már sokfelé bizonyított, virágzó és árnyat adó, egzotikus banánfákat

– mondta Tamás.

A rendőr házaspár évekkel ezelőtt figyelt fel egy országos fotópályázatra. Tamásnak nem volt egyszerű több mint két tucat szebbnél szebb fotója közül a kiírásban meghatározott három darabot kiválasztani. Ám megérte a fáradtság, mintegy ezer pályázó közül saját kategóriájukban 2. helyezést értek el kertjükkel. A sikeren felbuzdulva több, különleges sziklakertet, és ágyást hoztak létre az amúgy is meseszép kertben. Szinte minden kertrészletével elkápráztatja vendégeit a harkányi otthon.

Az egyik kis tavuk részlete – Fotó: Horváth Tamás

Sziklakertek, tavacskák, kerti csobogók, virágszőnyeg – szépség és harmónia a családi kertben. Tamásék egy évtizede megszerezték első banánfájukat, így hamarosan páratlan varázskertté varázsolták a gyógyfürdőjéről híres kisváros addig is díjnyertes kertjét.

Citrom ízű banán?

Jóllehet a banánfák árnyékába nemigen húzódhatnak a vendégek, mégis mennyivel édesebb a pihenés egy olyan kertben, ahol a leanderek és levendulák ágyásai fölé méteres pálmalevelek nyúlnak. A hazai kertekben egyre gyakrabban kísérleteznek kertbarátok banánfákkal, ezek a fajok csak távoli rokonai a trópusi banánültetvények nemesített fajtáinak, mégiscsak egyedi színfoltjai kertkultúránknak.

Sarjadzó banántövek – Fotó: Horváth Tamás

Horváth Tamásék egy ismerősüktől kértek néhány friss banánfa tövet, majd három, egymás melletti tükörbe ültették a pálmákat. A tükrös kialakításra azért volt szükség, mert a banánsarjak nagyon intenzíven terjednek szabad földben.

Kicsit zöldebb, kicsit savanyúbb, de a miénk! – mondhatja Horváth Tamás Harkányban – Fotó: Horváth Tamás

A Dél-Alföld után Harkány környékén a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma. Ez kedvez a banánfáknak, ám a téli fagyok a dunántúli fürdővárost sem kerülik el.

Banán – Majd ha fagy…?

November végén, december elején Tamás egy fűrésszel és egy éles késsel lát neki a közelgő nyugalmi időszak megkívánta teendőknek. A banánfák gyökérről hajtanak, így a leanderhez, a fügéhez, és más, fagyérzékeny növényekhez hasonlóan jár el a hobbikertész ebben az évszakban.

Az első fagyok megjelenésekor a növény besárgul, levelei megbarnulnak, lekonyulnak, lényegében a fa legnagyobb része teljesen elhal. A kocsonyás állagú banánfa méteres leveleit ilyenkor eltávolítom, a töveket visszavágom, nagyjából 20-30 centiméterrel a felszín felett

– mesélte Tamás a különleges metszést.

Miután visszavágta a töveket, műanyag hullámpalából jókora hengerpalástot képez, amit száraz falevéllel tölt fel. A 20-30 centiméterre visszavágott tövek erre még kapnak 30 centiméter vastag lombtakarást, ami kiválóan megvédi őket a további károsodástól. Végül az egészet hullámpala lappal takarja le, így várják a takaró alatt a tavaszt a pálmatövek.

Galéria
Fotó: Horváth Tamás

A tél végén, a fagyok elmúltával, február végén, márciusban megindul a növényekben a nedvkeringés, ilyenkor a középső csonkokból sugárirányban naponta 4-5 centimétert is nőhetnek a zsenge hajtások. Esztétikai ápolást is alig igényel a növény, az alsó, elhalt leveleket kell csupán egy metszőollóval eltávolítani.

Szinte látni, hallani a levelek hihetetlenül gyors növekedését, melyek egy enyhébb tavasszal néhány hét alatt több mint egy méter hosszúságúra nőnek. A banánfát nem nehéz gondozni, permeteznem még sohasem kellett, az öntözést a levelek fölé spriccelt vízzel oldom meg, nem a töveket öntözöm

– tette hozzá a hobbikertész.

Galéria
Fotó: Horváth Tamás

Díszítő értékük mellett a banánfák szinte minden évben gyümölcsökkel ajándékozzák meg a harkányi házaspárt, ám a harkányi banántermés nem ehető, a hónapokig tartó hideg tél megakadályozza a gyümölcs teljes beérést.

A harkányi csodakertben az idei év jónak ígérkezik, jelenleg két pálma virágzik, és megfigyelhetők rajtuk már az első kis banánfürtök is.

A fügéhez hasonlóan több hullámban, július végétől akár novemberig is, szinte folyamatosan érik a gyümölcs. Az apró, 6-8 centiméteres banánok fürtökben húzódnak meg a széles, mellékeres levelek árnyékában. A harkányi csodakert banánjai zöld színűek, és ízük inkább keserű, mint édeskés, de Tamásék így is nagyon büszkék saját termesztésű, egzotikus gyümölcseikre.

Apró, zöld banánfürtök – Fotó: Horváth Tamás

Banánküldetés

Horváth Tamás és neje házukban egy szobát szálláshelyként alakítottak ki, vendégeiknek gyakran adnak ajándékba búcsúzóul egykét tő banánfát. Tamás szerint talán Budapesten él egy növény hasonló körülmények között, szabadtérben, és az országban többfelé sikerült az elszállított növényeket sikeresen gondozni.

Ha jól emlékszem, az Alföldön többfelé, és a Balaton északi részén, és Esztergomban is sikeresen ültették el, és nevelgetik a szabadban a banánfát, ám a nyugati országrészben sem Sopronban, sem Vas-megyében nem sikerült életben tartani a tőlünk kapott növényeket

– mondta búcsúzóul Horváthné Zsófia.

Kicsit zöldebb, kicsit savanyúbb, de kétségkívül a miénk – Tamás és Zsófia banánfái a kontinentális éghajlat hideg telei ellenére köszönik szépen, jól vannak.

Fotó: Horváth Tamás

Kiemelt kép: Horváth Tamás

Kék színű és vaníliafagylalt ízű a világ legfinomabb banánja
Bárki ültethet, jól bírja a hideget is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik