Kertünk-Portánk

6 elmaradhatatlan kerti teendő februárban

Lassan tél vége van, és ideje felkészülni a tavaszi tennivalókra. Több olyan feladat is van, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat és előre elvégezhetjük, hogy a tavaszi jó időben ezzel már ne kelljen foglalkoznunk.

1. Ellenőrizzük szerszámainkat

Hamarosan indul a metszési szezon, az ásás és a fűnyírás is. A szerszámainkat élezzük meg vagy vigyük el éleztetni. Nem csak a metszőolló élének kell roncsolásmentesen vágni, hanem az ásó élét is igazítani kell, hogy könnyebben és kevesebb fáradsággal tudjuk a földet megforgatni. A fűnyíró életlen kései vagy roncsolják a leveleket és így barna színű lesz a metszfelület, vagy le sem vágják a gyepet, mondta Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

2. Tervezzünk

Ha felújítani akarunk a kertben vagy építeni egy újabb kertrészletet, akkor a tél ideális időszak arra, hogy megtervezzük a tennivalókat. Számoljuk ki, mire van szükségünk, nézzünk utána a beszerzési lehetőségeknek és áraknak, valamint készítsünk ütemtervet a megvalósításra!

iStock

3. Ügyeljünk a kerti bútorokra

A kerti bútorok karbantartását már elvégezhetjük az enyhébb, fagymentes napokon is. A műanyag bútorokat megtisztíthatjuk, a fából készülteket pedig a faanyagnak megfelelően kezelhetjük a tisztítás után.

4. Tartsunk terepszemlét

Sétáljunk egyet a kertben, mérjük fel, hogy volt-e erősebb fagy hatására növénypusztulás vagy érdemes-e növényeket ültetnünk. Ha igen, a rendelkezésre álló hely alapján nézzünk utána az ültethető növényeknek és keressünk beszerzési forrásokat!

iStock

5. Virágosítsunk

Szerezzünk be és ültessünk a teraszra nagyobb edényekbe vagy virágládákba kora tavaszi virágokat, mint például az árvácska, a krókusz vagy a téltemető. A nyíló virágok színeivel jobb kedvre derülünk. Ha még vidám szélforgókat is kihelyezünk, ágakból dekorációt készítünk, otthonosabbá tehetjük a teraszt vagy ablakpárkányt.

6. Szerezzük be a magvakat

Ideje beszerezni a haszonnövények vagy kerti virágok magvait. Természetesen ha palántát vásárolunk majd tavasszal, erre nincs szükség, de több olyan növény is van, amit közvetlenül a kertbe vetve mi magunk is megtermelhetünk.

A Kertelünk Kft.-ről

A Kertelünk Kft. a park- és kertépítés, illetve -fenntartás területén tevékenykedik. Közel 15 éves tapasztalattal és nagy szakmai háttérrel rendelkeznek. Kertépítési tevékenységük keretében egyaránt vállalják meglévő kertek rendezését, felújítását, átalakítását, illetőleg új kertek szakszerű megtervezését, és teljeskörű kivitelezését. Általuk épített, valamint már meglévő kertek ápolásában, fenntartásában is segítenek, hogy évek múltán is könnyen fenntartható, ápolt maradjon a kert.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik