Otthon készült

Isteni finomságok levendulával

Ínycsiklandó finomságok készülhetnek levendula hozzáadásával.

Hazánk egyik legkedveltebb fűszer és gyógynövénye a levendula. Már látványra is elkápráztat minket, hisz a magában egyszerű kis lila virág nagyobb mennyiségben páratlan látványt nyújt, nem beszélve arról, mennyire sokrétű növény, amit számtalan formában hasznosíthatunk.

Levendulaszüretre fel! Ide érdemes az idén ellátogatni
Összegyűjtöttük a levendulás helyek javát.

Van, aki csak kiülteti a kertbe vagy a balkonra és elgyönyörködik benne, miközben a levendula hálából távol tartja a szúnyogokat, mások szekrényben tárolják, hogy elűzzék a molyokat, illatpárnákba töltve élvezik nyugtató hatásukat esetleg illóolajat készítenek belőle.

És vannak, akik a konyhában hasznosítják ezt a különleges növényt.

A legtöbben teát készítenek a növényből, amivel megnyugtatják szervezetüket, ám rengeteg más ételhez is felhasználhatjuk a levendulát. Szörpök, hűsítő limonádék, sütemények, de még fagyi is készülhet e kis lila gyógynövény hozzáadásával.

Levendulás ételekből hoztunk most egy csokrot:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Last fall I planted eight organic French lavender plants around the yard so I can make my own lavender sirup, which I LOVE so much!! This batch has tiny bit of mulberries in it as well, so truly amazing health booster in one bottle.. we just mix it in the glass of water and oh that taste, so amazing!! This bottle was a gift, my pantry doesnt look so pretty at all 😆🌿 . Na jesen som posadila v zahrade asi osem lavendul aby som si mohla urobit uzasny lavendulovy domaci sirup aj tu v Californii. Do tohto receptu som pridala aj za hrst moruse co nam rastie v zahrade. Milujem chut lavendule a vsetkeho co je s nou spojene. Manzel preferuje matovy sirup, super aspon viacej ostane pre mna 😉. . #lavender #lavendersyrup #homemade #growyourfood #organicgardening #garden #herbs #lavenderlemonade #everythinglavender #healthyfood #lavenderflowers #levandula #levandulovysirup #domacedobroty #domacisirup #zahrada @zahradkar #leto #letojetu #osviezenie

Adri Punch (@adri.punch) által megosztott bejegyzés, Jún 5., 2019, időpont: 11:19 (PDT időzóna szerint)

Könnyű és ízletes levendula szörp

Hozzávalók:
– 4 csésze víz
– 2 csésze cukor
– 2 evőkanál szárított levendula
A virágokat csipegessük le. Tegyük az összetevőket egy edénybe, s lassan, kis lángon főzzük 15-20 percig, kevergetve, míg a cukor el nem olvad.
A főzetet hagyjuk pihenni fedő alatt legalább egy órán át, de az sem baj, ha egész nap tud pihenni. Pihenés után a levendulát leszűrjük, a főzetet ismét felforraljuk és még forrón steril üvegekbe töltjük. Miután jól lezártuk, érdemes száraz dunsztba tenni, de nem kötelező.

Fotó: Dimén-Varga Tünde/Tétova Ínyenc

Levendulás-fehércsokis minipite

Már a neve is elvarázsol, ha pedig ránézünk, a nyál is összefut a szánkban ezeknek a minipitéknek a látványától, amelyek szintén levendulával vannak kicsit megbolondítva.

Hozzávalók 6 db pitéhez:
– 10 dkg vaj
– 20 dkg liszt
– 6 dkg vaníliás cukor
– 1 tk sütőpor
– 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez: 
– 20 dkg fehér csoki
– 2 dl tejszín
– 1 evőkanál levendulavirág + 1 szál díszítésnek

Az elkészítése nem bonyolult, a receptet pedig megtaláljátok a Tétova ínyenc blogon. Ugyancsak innen hoztuk a következő különlegességet is.

Fotó: Dimén-Varga Tünde/Tétova Ínyenc

Levendulás őszibarack dzsem

Hozzávalók:
– 1,5 kg őszibarack
– 30 dkg cukor
– 1 citrom leve
– 1-2 evőkanál levendula virág

A dzsem gyönyörű színű, isteni illatú finomság, amely annyira különleges, hogy egy szép üvegbe csomagolva még ajándéknak is adható.

Ha érdekel a recept, ezt is a Tétova ínyenc blogon találod.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lavender honey ice cream

Carli Fronius (@carlijaynephotography) által megosztott bejegyzés, Jún 6., 2019, időpont: 10:40 (PDT időzóna szerint)

Levendula fagylalt

Hozzávalók:
– másfél csésze (kb 40 dkg) tejszín
– másfél csésze (kb 4 dl) tej
– fél csésze méz
– 2 evőkanál szárított levendula

A tejszínt, a tejet, a mézet és a levendulát egy közepes méretű tálba tesszük. Alkalmanként keverjük forrásig, közben figyeljük, hogy a méz belekeveredett-e a tejszínbe. Levesszük a tűzről, és hagyjuk a keveréket 15 percig pihenni. Szűrőn átszűrjük, hogy a levenduladarabokat elkülönítsük, majd a krémet még hagyjuk hűlni 1 órán át. Ezután fagyasszuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dimén-Varga Tünde

Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát
Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.
Olvasói sztorik