Kertünk-Portánk

Kiskertünk ékessége az ezerarcú levendula

Ismert és népszerű virágunk a gyógyászatban is számos módon felhasználható.

Levendula. A jellegzetes kinézetű, jellegzetes illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet számtalan módon felhasználhatunk, de amit csak nézni vagy szagolni is gyönyörűség. Népszerűsége üde színének és illatának, kellemes ízének és annak köszönhető, hogy a gyógyászatban is számos módon felhasználható.

A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Őshonos Európában, hazánkba az 1700-as években került.

Fotó: Unsplash.com

Legelterjedtebb nálunk a közönséges levendula (francia levendula – Lavandula angustifolia). A száraz, jó vízelvezetésű homokos vagy kavicsos talajt kedveli, nagyon szereti a napfényt.

Kártevői nincsenek, permetezést nem igényel, trágyázni sem kell, összességében elmondható róla, hogy egészen igénytelen növény. Mindössze arra kell vigyázni, hogy ne legyen túlöntözve, szinte elég neki a természetes csapadék. Örökzöld, téltűrő, bokrosodó, hosszú ideig elél. Télen megáll a növekedésben, tavasszal aztán frissen hajt.

Június elejétől egészen július végéig virágzik, gyakran, ha időben vissza van vágva, egy kisebb másodvirágzásban is gyönyörködhetünk ősszel.

Az év gyógynövénye a levendula
A levendula szerelmeseinek jobb hírrel nem is szolgálhatunk.

Másik téltűrő levendulafajta, ami hazánkban is jól áttelel, az angol levendula (Lavandula intermedia). Ennek illata erősebb, mint a franciáé, színe kékes. Magja nincs, csak tőről szaporítható. Egy hónappal később virágzik francia rokonánál. Kedveli a semleges talajt, ami jó vízelvezetésű. A pangó víz tönkreteheti.

A levendulát főképp tőosztással lehet szaporítani, kora tavasszal vagy késő ősszel. A francia levendula magról is szaporítható, de nehézkes, időigényes folyamat. Levendulapalántát is lehet vásárolni, kiültetni ezeket is kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes.

Fotó: Unsplash.com

Ilyenkor tavasszal sokan visszavágják a levendulát. Ezt azoknak érdemes mindenképp megtenni, akik ősszel a másodvirágzás után elmulasztották, és a növény vágás nélkül telelt át.
A helyes vágás az, mikor virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. Arra vigyázzunk, hogy a fás szárig ne vágjunk le. Ez segíti a bokrosodást és megújítja a növényt, ami hálából rengeteg virágot hoz.

A levendulák nagyszerű tulajdonsága, hogy a levéltetveket és a hangyákat is távol tartja, célszerű tehát például rózsák mellé ültetni őket.

Azok se keseredjenek el, akiknek nincsen kertje, a levendula gyönyörűen nevelhető teraszokon és balkonokon is, csak arra kell figyelni, hogy elég helye legyen: nagy virágcserépbe, dézsába ültessük a töveket.

Teraszon nevelve rendszeresen öntözni kell. A francia és az angol levendulát télre is kint kell hagyni.

Fotó: Unsplash.com

A levenduláról régen mindenkinek azonnal a nagymama ruhásszekrénye jutott eszébe, hisz régen leginkább illatosításra használták a levendulát, hiszen kiváló molyűző.

Mára azonban nagyon sokoldalúan hasznosítják. Felhasználható étkezési célra (pl. méz, szörpök, fagyik, teák), erre a francia levendula alkalmas. Készülhetnek illóolajok, a legjobb minőségű olajokat szintén a francia levendulából készítik. Illatpárnák, szappanok is készülhetnek belőle.

A levendula illóolajban gazdag, értékes gyógynövény. Gőze nyugtató hatású, jól alkalmazható fejfájás, levertség, álmatlanság ellen. Főzete fertőtlenítő hatású.

Fotó: Pixabay.com

A növénynek számos gyógyhatása ismert:

  • segít fejfájás ellen és könnyíti az elalvást,
  • javítja a memóriát,
  • csökkenti a fertőzéseket, tisztíthatja a légutakat,
  • lelassítja a hajvesztést, csökkenti a hajhullást, remek zsíros hajra és korpás fejbőrre,
  • gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású,
  • megnyugtatja az emésztőrendszert, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat,
  • kiváló pattanások ellen,
  • nyugtató hatású, hangulatjavító,
  • csillapítja a hőhullámokat,
  • csökkenti a gátmetszésen átesett nők fájdalmai, segíti a szülés utáni felépülést,
  • hatásos a stressz ellen, alvászavar ellen,
  • görcsoldó.
Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát
Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.

A levendulacsokrot fejjel lefelé lógatva kell szárítani száraz, hűvös, sötétebb helyen. Ha így tároljuk, sokáig élvezhetjük illatát.

Kiemelt kép: Pixabay

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod egyszerűen
Így lehet rövid időn belül sok levendulánk!
Olvasói sztorik