Kertünk-Portánk

Az év gyógynövénye a levendula

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének a levendulát választotta.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy hozzájáruljon a gyógynövények megismeréséhez és szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az év gyógynövénye kezdeményezést. Sokak örömére a levendula 2018-ban kivívta az év gyógynövénye címet.

A levendula története

A mediterrán vidékről származó levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra, de a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

Már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére (erre utal a növény latin neve is: lavare – mosni), valamint álmatlanság kezelésére. Ma már nehezen eldönthető, hogy az ókorban-középkorban a jelenleg elterjedt keskenylevelű levendulát, vagy valamelyik rokon faját használták-e. A levendula hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten.

Melyik részét használjuk?

Napjainkban a gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy ennek sajtolásából készült olajat alkalmazzuk. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos.

Fotó: pixaby.com

Mire használható?

Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20-100 g levendulavirágból készítsünk 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Fotó: pixabay.com

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

További információ az év gyógynövénye oldalon található.

Látványos film készült az élet illatáról
A tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig, a Francia-Alpoktól a Szentföldig erednek nyomába a bájos növény históriájának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik