Mozaik

Látványos film készült az élet illatáról

A tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig, a Francia-Alpoktól a Szentföldig erednek nyomába a bájos növény históriájának.
Korábban a témában:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont “Levendula – az élet illata” címmel ismeretterjesztő filmet készített.

Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát
Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.

A 26 perces, különleges kép- és hangminőségű film a levendula évezredeken és kontinenseken átívelő, nagy kalandját mutatja be. A tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig, a Francia-Alpoktól a Szentföldig erednek nyomába a bájos növény históriájának. A filmben megismerhetjük a levendula a római fürdőkultúrában, vagy a gladiátorok életében betöltött szerepét.

Az alkotók utánajártak a múmiák készítésekor használt herbáriumoknak, de az is kiderül a filmből: Napóleon kedvence a levendulás forró csoki volt. Arra az izgalmas kérdésre is keressük a választ, hogy a Názáreti Jézus sírjánál ott volt-e a levendula: az élet illata?

A demót alább megnézhetjük, az egész filmet azonban csak a tihanyi Levendula házban láthatjuk – egyelőre.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.