Mozaik

Látványos film készült az élet illatáról

A tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig, a Francia-Alpoktól a Szentföldig erednek nyomába a bájos növény históriájának.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont “Levendula – az élet illata” címmel ismeretterjesztő filmet készített.

Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát
Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.

A 26 perces, különleges kép- és hangminőségű film a levendula évezredeken és kontinenseken átívelő, nagy kalandját mutatja be. A tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig, a Francia-Alpoktól a Szentföldig erednek nyomába a bájos növény históriájának. A filmben megismerhetjük a levendula a római fürdőkultúrában, vagy a gladiátorok életében betöltött szerepét.

Az alkotók utánajártak a múmiák készítésekor használt herbáriumoknak, de az is kiderül a filmből: Napóleon kedvence a levendulás forró csoki volt. Arra az izgalmas kérdésre is keressük a választ, hogy a Názáreti Jézus sírjánál ott volt-e a levendula: az élet illata?

A demót alább megnézhetjük, az egész filmet azonban csak a tihanyi Levendula házban láthatjuk – egyelőre.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik