Kertünk-Portánk

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban

Tenger, napsütés, bor, szerelem, virágok, levendula..., igen, ez Provence.

A Provence-i stílus egy igazán kedvelt lakberendezési forma, főleg azok számára tökéletes választás, akik igazán szeretik a vidéki stílust. A mediterrán és a vidékies stílus egyfajta keverékeként definiálható, megspékelve némi franciás hatással.

Bútorok, szobák

A ház alapvető jellemzője a légies, lágy, könnyed elegancia. Átlátható, szellős helyiségek a funkcióknak megfelelő bútorokkal. Mindenből csak a legfontosabbat, hogy ne legyen túlzsúfoltság. A bútorok többnyire lágy vonalvezetésűek, és a romantikát idézik. Ebből fakadóan a színek is világosak, meleg, pasztell színűek. Az eleganciát antik kiegészítők és gyönyörű virágok prezentálják. A nagyobb bútorok, szekrények, komódok vagy asztalok fából készültek, a kanapék, karosszékek gyönyörűen kárpitozottak.

Természetes anyagok és színek

A textilek alapvetően a világos vagy meleg színűek, és többnyire természetes anyagok. Időnként megtörve az egyhangúságot egy-két élénkebb zöldet, esetleg pink színt is bevisznek térbe, figyelembe véve azt, hogy a rendezettséget és harmóniát ne törje meg. Gyakori a virágminta is. Párnákon, terítőkön sokszor visszaköszön a természet szeretete és tisztelete.

Konyha

Mint ahogyan erre a stílusra jellemző, ezeket a vidékies, francia otthonokat dekorált tűzhely teszi igazán teljessé, hiszen ez a hely a tűzé és az életé. A konyhában, mint itt is, szívesen használnak kőburkolatot.  A bútorokon lágy vonalvezetés és az élő fűszernövények teszik teljessé a hangulatot.

Fürdőszoba

Egy igazi Provence-i fürdőszoba illatozik, a francia parfüm és a virágok illatának harmonikus összhangjában. A tágas tér itt is jól látható, nem zsúfolódnak feleslegesen bútorok. Csupán a „savon de marseille”  hivalkodik a törölközőn. Ezen viszont ne is csodálkozzunk, hiszen ez elengedhetetlen része egy francia fürdőszobának.

Virágok, díszek

Bár a levendula határozza meg ennek a tájegységnek az életét, az alábbi csendélet virágkompozícióit látva talán nem lesz hiányérzetünk egy pillanatra sem. A laza könnyedséggel kialakított, élő szegletek, a könyvekkel, gyertyákkal, borral és kristályokkal a romantika megtestesítői. Csupa kedvesség és meghittség! Ha pedig tippeljük, a vászonzsákban nem is lehet más csak levendula.

Kerti hangulat

A Provence-i stílus elengedhetetlen része a terasz, sok-sok zölddel, pergolával. Itt is az antik bronz és réz színvilág a jellemző, amit megdob a hajlított váz, kovácsoltvas, terrakotta vagy mozaikkövek, örökzöld bukszusok. Ettől válik annyira mediterránná és lesz a Provence-i. És persze a leander, levendula, muskátli, zsálya és a hatalmas vázák, amfórák teszik teljessé a képet. A kerti bútorokat kovácsoltvas székek és gyönyörű rattan kiegészítők jellemzik.

divinarts

Olvasói sztorik