Otthon készült

Fejfájásra, szorongásra fogyasszunk levendulateát

Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták elődeink.

Számos ember szenved a krónikus fejfájástól. Másoknak a szorongás nehezíti mindennapjait. És van egy szerencsétlen metszet, akiket mindkét negatív hatás érint.

Jó hír, hogy van rá egy hatékony gyógynövény, amivel a panaszainknak búcsút inthetünk: a szárított levendulából vagy levendulaolajból készült levendulatea.

Szakemberek szerint a fejfájás és a szorongás kéz a kézben jár. Ha valaki általános pánikbetegségben szenved, valószínűleg a feje is rendszeresen sajog. Amikor feszültek vagyunk, izmaink görcsbe rándulnak, ami a fejfájás egyik leggyakoribb oka.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Évezredes hagyomány

Bár a vényköteles gyógyszerektől az akupunktúráig számtalan ismert mód létezik a szorongás és a fejfájás kezelésére, a levendulát már évezredekkel ezelőtt is használták őseink.

A levendulaolaj volt az egyik legelterjedtebb olaj a régi időkben. Az egyiptomiak a mumifikáláshoz és parfümként, a rómaiak fürdéshez, sütéshez és légfrissítőként használták.

A levendula ugyanolyan hatást fejt ki a fejfájás és a szorongás csillapításánál, mint a pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozó vegyületek, a benzodiazepinek. Orvosok szerint további kutatásokra van szükség a területen, de az eddigi eredmények biztatóak.

Biztonságos?

Szakemberek között még most sincs egyetértés abban, hogy milyen hatással van az emésztésünkre, egészségünkre a levendula illóolajának fogyasztása, és bár jóváhagyták alternatív terápiaként, ugyanakkor az orvosok nem javasolják az erősen koncentrált levendulaolaj nagy mennyiségű fogyasztását. Persze nem is kell kockára tenni az egészségünket, hogy megtapasztaljuk, beválik-e ez a gyógymód számunkra, hiszen a levendulatea fogyasztása abszolút biztonságos.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Hogyan kell elkészíteni?

Helyezzünk egy teáskanál levendulát két és fél deci forró vízbe, hagyjuk állni 6-7 percig, majd szűrjük le. Előfordulhat, hogy az íze túl erős lesz, szappanra vagy parfümre hasonlít, de hatékonyságát tekintve így optimális.

Még ízletesebbé tehetjük, ha összekeverjük más gyógynövényekkel, például kamillával. A teának friss virágos zamata lesz, amely nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a fejfájást is csillapítja.

Ne felejtsük, a fejfájás kiegészítő terápiájaként a természetes borsmenta illóolajat, mellyel halántékunkat és tarkónkat maszírozva eredményesebbé tehetjük a kezelést.

(via Country Living)

Ha szereted a levendulát nézd meg, mennyi mindent készíthetünk belőle.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik