Virágzó vidékünk

Íme a világ legszebb virágoskertjei és vadvirágmezői

A természet ontja magából a csodákat, tavasszal és nyáron különösen bőkezű velünk.

Önmagában egyetlen virág szépsége is páratlan esztétikai élményt nyújt, látványa örömmel tölt el bennünket. Hát még, ha mindez több ezerszeresen történik! Ha csodás virágok megszámlálhatatlan szín- és formakavalkádja sorakozik előttünk egy hatalmas virágmezőn!

Gyönyörködjünk most néhányban a világ legcsodálatosabb virágoskertjei és virágmezői közül.

1. Keukenhof- Lisse, Hollandia

A világ legnagyobb virágoskertjeként tartják számon a tőlünk sem távoli holland városka, Lisse melletti Keukenhof parkját. A hagymás virágok százezreit ültetik el itt tavasszal, és a világ minden tájáról a csodájára járnak a színpompás kavalkádnak. A hatalmas virágoskert március közepétől május közepéig látogatható.

Keukenhof – Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

2. A Bollenstreek, magyarul izzó régió tulipánmezői

Amszterdamtól nyugatra található ez régió, nem messze a világhírű Keukenhof parktól.

Ha gyönyörű virágmezőket akarunk látni, de nem szeretjük a tömeget, Bollenstreek dűnéi lehetnek a legjobb választás.

Bollenstreek – tulipánmező – Fotó: pixabay.com
Fotó: ellen26 on pixabay.com

3. “Kék erdő” – Hallerbos, Belgium

A Brüsszel közelében található erdő a vadvirágok szerelmeseit is el fogja bűvölni. Több millió harangvirág nő itt tavasszal a fák árnyékában. A szezon áprilisban van általában, de mivel az időjárás közbeszólhat, érdemes a város honlapját figyelemmel követni annak, aki utazást tervez ide.

Hallerbos – Fotó: deed.sk
Fotó: pixabay.com
Fotó: Unsplash/ Thomas Vogel

4. Pipacsmezők – Toszkána

Toszkánát nemcsak kellemes lankái, olajfaligetei teszik vonzóvá, de a májusban virágzó pipacsai is, melyek a vidéket égő vörös takaróval borítják be. Ha teljes pompájukban akarjuk megcsodálni ezeket a szépséges vadvirágokat, Siena-tól délre, Val d’Orcia mezőin keressük őket. Ez a terület a UNESCO Világörökség része.

Fotó: xyuandbeyond.com

5. Végtelen levendulamezők – Provence, Franciaország

Provence utánozhatatlan bájához nagyban hozzájárulnak a végtelen sorokban kígyózó levendulamezők. Miután rácsodálkoztunk a tájra, csukjuk be a szemünket, és szippantsunk mélyet a levegőbe, itt ugyanis nemcsak a vizuális látvány kápráztat el, de a tömény levendulaillat is elbódít.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

6. Napraforgómezők – Andalúzia, Spanyolország

A dél-spanyolországi, andalúziai napraforgómezők egész nyáron virágba borítják a tájat, ameddig csak a szem ellát, mintha ilyenkor maga a nap is a földön heverészne ráérős jókedvében. Ronda és Sevilla között haladva júniusban és júliusban csodás látvány tárul elénk, ha letérünk az autópályáról, és a kisebb mellékutakat választjuk. Nincs belépődíj, az élmény ingyenes, de lehetőleg ne vágjunk át a mezőkön, és vigyázzunk a több ezer méhre is, hisz ezek a dolgos kis állatok nagyon fontos munkát végeznek a földünkért!

Fotó: pixabay.com
Fotó: yogawinetravel.com

7. Csillagfürt mezők – Izland

Izlandon a nyár gyönyörű. Bármerre is autózunk ilyenkor a szigeten, végtelen csillagfürt mezőket láthatunk. Az egész ország tele van hintve az Alaszkában őshonos növénnyel, melyet a 19. század végén hoztak az országba, hogy megfékezzék a talajeróziót.

A legtöbb ezekből a csodaszép virágokból a déli parton, Vík közelében nő Izland egyetlen főútvonalának, az 1-es útnak a mentén. A zöld táj hirtelen lilába vált, ameddig csak a szem ellát. A Snaefellsnes-félszigeten is jelentős csillagfürt mezőket találunk nyáron.

Fotó: yogawinetravel.com

8. Csillagfürt mező az új-zélandi Tekapo-tó partján

A Tekapo-tó az egyike a legnagyobb hegyi tavaknak a Mackenzie-medence északi szélén, Új-Zéland déli szigetén. A hófödte hegyek által körülvett türkizkék tó minden fotós álma. A tó szépségét tovább fokozza a milliónyi vadon növő csillagfürt november közepétől egészen decemberig.

Fotó: yogawinetravel.com

9. Rózsaszín moha a Shibazakura fesztiválon Japánban

Shibazakura, magyarul rózsaszín moha a neve egy gyönyörű, bíborszínű, rózsaszín vagy épp fehér virágnak, amely lélegzetelállító látványt nyújt virágzásakor a Fudszi heggyel a háttérben. A “Fuji Shibazakura Festival” május közepétől június elejéig tart Japánban.

 

Fotó: zekkeijapan.com

10. Csodák kertje – Dubaj

A sivatag közepén alakították ki a világ legnagyobb virágoskertjét, a “Dubai Miracle Garden”-t. A 72 000 négyzetméteres színes kertben 45 millió virág pompázik, szív, csillag, piramis vagy épp autó alakban, de látunk itt virágos szüreti autókat és szív alakú sétányokat is.

A kert elkészítéséhez húszféle körömvirágot és harmincötféle petúniát használtak fel, a heves és pusztító szelektől pedig a kert köré épített hatalmas fák óvják a virágoskertet.

A Miracle Gardennel azt szerették volna bebizonyítani tervezői, hogy még az élettelen sivatagot is meg lehet tölteni színnel, ha jól használjuk fel egy város feleslegessé vált vizét.

Fotó: pixabay/validol
Fotó: pixabay/validol

11. Vadon növő mákvirág és egyéb vadvirágok – Kalifornia

Hogy hol található a legjobb hely a mák- és más vadvirágok  megcsodálására Kaliforniában? A mákvirágok az Antelope Valley California Poppy Reserve-ben, vagyis a Kaliforniai Antelope-völgy Vadvirág Rezervátumában pompáznak a legfenségesebb valójukban, de számos más, hasonlóan szépséges, hivatalosan nem számon tartott hely van még a régióban. Mivel a virágok vadon nőnek, ingyen is megcsodálhatjuk őket például Gorman Hills-ben is.

Fotó: Unsplash/ Concha Mayo
Fotó: reddit.com

12. Vadvirágrezervátum – Kaas-fennsík, India

India nyugati részén, a Kaas-fennsíkon fekszik az UNESCO által védett virágok völgye. Augusztus, szeptember és október hónapban virágba borul a hely. Rózsaszín, fehér, kék és sárga az uralkodó szín ilyenkor az egész fennsíkon.

Fotó: Wikipédia

Végül álljon itt két varázslatos hazai kert is!

13. Nárciszmező, Babócsai Basa-kert

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület. A Somogy megye déli részén található Babócsa 1977-től védett, de látogatható térsége. A 13 hektáron elterülő vidék egyik ékessége a csodálatos csillagos nárciszokból, vagy ahogy a népnyelv nevezi őket, csillagvirágokból álló virágmező. Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszföldjével dicsekedhetünk, amihez még egy kedves történet is fűződik: a népnyelv szerint a virágot a babócsai végvárat ostromló török pasa felesége hozta magával, és ültette el. A csillagvirágok áprilistól májusig nyílnak, ilyenkor mintegy öt-hatezer turista jön megcsodálni őket.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/: Varga György

14. Tőzike – Csáfordjánosi erdő

A terület 1999 óta része a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak, és súlyos bírság jár akár egyetlen szál virág letépéséért is. Becslések szerint 13-17 millió tő virágozhat itt kora tavasszal. Első ránézésre hóvirágra emlékeztet a tőzike, de harangja nem olyan nyúlt, és zöldes-cirkás. Csodálatos látvány kora tavasszal a tömeges virágzása, ilyenkor a védett erdő olyan, mintha valami mesébe csöppentünk volna. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágozhat.

Fotó: Molnár János

Kiemelt kép: yogawinetravel.com

Ébred a természet, virágzásnak indult a tőzike Körmend környékén
Dobogó-erdőt érdemes az elkövetkező hetekben meglátogatni.
Olvasói sztorik