Virágzó vidékünk

Íme a világ legszebb virágoskertjei és vadvirágmezői

A természet ontja magából a csodákat, tavasszal és nyáron különösen bőkezű velünk.
Korábban a témában:

Önmagában egyetlen virág szépsége is páratlan esztétikai élményt nyújt, látványa örömmel tölt el bennünket. Hát még, ha mindez több ezerszeresen történik! Ha csodás virágok megszámlálhatatlan szín- és formakavalkádja sorakozik előttünk egy hatalmas virágmezőn!

Gyönyörködjünk most néhányban a világ legcsodálatosabb virágoskertjei és virágmezői közül.

1. Keukenhof- Lisse, Hollandia

A világ legnagyobb virágoskertjeként tartják számon a tőlünk sem távoli holland városka, Lisse melletti Keukenhof parkját. A hagymás virágok százezreit ültetik el itt tavasszal, és a világ minden tájáról a csodájára járnak a színpompás kavalkádnak. A hatalmas virágoskert március közepétől május közepéig látogatható.

Keukenhof – Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

2. A Bollenstreek, magyarul izzó régió tulipánmezői

Amszterdamtól nyugatra található ez régió, nem messze a világhírű Keukenhof parktól.

Ha gyönyörű virágmezőket akarunk látni, de nem szeretjük a tömeget, Bollenstreek dűnéi lehetnek a legjobb választás.

Bollenstreek – tulipánmező – Fotó: pixabay.com
Fotó: ellen26 on pixabay.com

3. “Kék erdő” – Hallerbos, Belgium

A Brüsszel közelében található erdő a vadvirágok szerelmeseit is el fogja bűvölni. Több millió harangvirág nő itt tavasszal a fák árnyékában. A szezon áprilisban van általában, de mivel az időjárás közbeszólhat, érdemes a város honlapját figyelemmel követni annak, aki utazást tervez ide.

Hallerbos – Fotó: deed.sk
Fotó: pixabay.com
Fotó: Unsplash/ Thomas Vogel

4. Pipacsmezők – Toszkána

Toszkánát nemcsak kellemes lankái, olajfaligetei teszik vonzóvá, de a májusban virágzó pipacsai is, melyek a vidéket égő vörös takaróval borítják be. Ha teljes pompájukban akarjuk megcsodálni ezeket a szépséges vadvirágokat, Siena-tól délre, Val d’Orcia mezőin keressük őket. Ez a terület a UNESCO Világörökség része.

Fotó: xyuandbeyond.com

5. Végtelen levendulamezők – Provence, Franciaország

Provence utánozhatatlan bájához nagyban hozzájárulnak a végtelen sorokban kígyózó levendulamezők. Miután rácsodálkoztunk a tájra, csukjuk be a szemünket, és szippantsunk mélyet a levegőbe, itt ugyanis nemcsak a vizuális látvány kápráztat el, de a tömény levendulaillat is elbódít.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

6. Napraforgómezők – Andalúzia, Spanyolország

A dél-spanyolországi, andalúziai napraforgómezők egész nyáron virágba borítják a tájat, ameddig csak a szem ellát, mintha ilyenkor maga a nap is a földön heverészne ráérős jókedvében. Ronda és Sevilla között haladva júniusban és júliusban csodás látvány tárul elénk, ha letérünk az autópályáról, és a kisebb mellékutakat választjuk. Nincs belépődíj, az élmény ingyenes, de lehetőleg ne vágjunk át a mezőkön, és vigyázzunk a több ezer méhre is, hisz ezek a dolgos kis állatok nagyon fontos munkát végeznek a földünkért!

Fotó: pixabay.com
Fotó: yogawinetravel.com

7. Csillagfürt mezők – Izland

Izlandon a nyár gyönyörű. Bármerre is autózunk ilyenkor a szigeten, végtelen csillagfürt mezőket láthatunk. Az egész ország tele van hintve az Alaszkában őshonos növénnyel, melyet a 19. század végén hoztak az országba, hogy megfékezzék a talajeróziót.

A legtöbb ezekből a csodaszép virágokból a déli parton, Vík közelében nő Izland egyetlen főútvonalának, az 1-es útnak a mentén. A zöld táj hirtelen lilába vált, ameddig csak a szem ellát. A Snaefellsnes-félszigeten is jelentős csillagfürt mezőket találunk nyáron.

Fotó: yogawinetravel.com

8. Csillagfürt mező az új-zélandi Tekapo-tó partján

A Tekapo-tó az egyike a legnagyobb hegyi tavaknak a Mackenzie-medence északi szélén, Új-Zéland déli szigetén. A hófödte hegyek által körülvett türkizkék tó minden fotós álma. A tó szépségét tovább fokozza a milliónyi vadon növő csillagfürt november közepétől egészen decemberig.

Fotó: yogawinetravel.com

9. Rózsaszín moha a Shibazakura fesztiválon Japánban

Shibazakura, magyarul rózsaszín moha a neve egy gyönyörű, bíborszínű, rózsaszín vagy épp fehér virágnak, amely lélegzetelállító látványt nyújt virágzásakor a Fudszi heggyel a háttérben. A “Fuji Shibazakura Festival” május közepétől június elejéig tart Japánban.

 

Fotó: zekkeijapan.com

10. Csodák kertje – Dubaj

A sivatag közepén alakították ki a világ legnagyobb virágoskertjét, a “Dubai Miracle Garden”-t. A 72 000 négyzetméteres színes kertben 45 millió virág pompázik, szív, csillag, piramis vagy épp autó alakban, de látunk itt virágos szüreti autókat és szív alakú sétányokat is.

A kert elkészítéséhez húszféle körömvirágot és harmincötféle petúniát használtak fel, a heves és pusztító szelektől pedig a kert köré épített hatalmas fák óvják a virágoskertet.

A Miracle Gardennel azt szerették volna bebizonyítani tervezői, hogy még az élettelen sivatagot is meg lehet tölteni színnel, ha jól használjuk fel egy város feleslegessé vált vizét.

Fotó: pixabay/validol
Fotó: pixabay/validol

11. Vadon növő mákvirág és egyéb vadvirágok – Kalifornia

Hogy hol található a legjobb hely a mák- és más vadvirágok  megcsodálására Kaliforniában? A mákvirágok az Antelope Valley California Poppy Reserve-ben, vagyis a Kaliforniai Antelope-völgy Vadvirág Rezervátumában pompáznak a legfenségesebb valójukban, de számos más, hasonlóan szépséges, hivatalosan nem számon tartott hely van még a régióban. Mivel a virágok vadon nőnek, ingyen is megcsodálhatjuk őket például Gorman Hills-ben is.

Fotó: Unsplash/ Concha Mayo
Fotó: reddit.com

12. Vadvirágrezervátum – Kaas-fennsík, India

India nyugati részén, a Kaas-fennsíkon fekszik az UNESCO által védett virágok völgye. Augusztus, szeptember és október hónapban virágba borul a hely. Rózsaszín, fehér, kék és sárga az uralkodó szín ilyenkor az egész fennsíkon.

Fotó: Wikipédia

Végül álljon itt két varázslatos hazai kert is!

13. Nárciszmező, Babócsai Basa-kert

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület. A Somogy megye déli részén található Babócsa 1977-től védett, de látogatható térsége. A 13 hektáron elterülő vidék egyik ékessége a csodálatos csillagos nárciszokból, vagy ahogy a népnyelv nevezi őket, csillagvirágokból álló virágmező. Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszföldjével dicsekedhetünk, amihez még egy kedves történet is fűződik: a népnyelv szerint a virágot a babócsai végvárat ostromló török pasa felesége hozta magával, és ültette el. A csillagvirágok áprilistól májusig nyílnak, ilyenkor mintegy öt-hatezer turista jön megcsodálni őket.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/: Varga György

14. Tőzike – Csáfordjánosi erdő

A terület 1999 óta része a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak, és súlyos bírság jár akár egyetlen szál virág letépéséért is. Becslések szerint 13-17 millió tő virágozhat itt kora tavasszal. Első ránézésre hóvirágra emlékeztet a tőzike, de harangja nem olyan nyúlt, és zöldes-cirkás. Csodálatos látvány kora tavasszal a tömeges virágzása, ilyenkor a védett erdő olyan, mintha valami mesébe csöppentünk volna. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágozhat.

Fotó: Molnár János

Kiemelt kép: yogawinetravel.com

Ébred a természet, virágzásnak indult a tőzike Körmend környékén
Dobogó-erdőt érdemes az elkövetkező hetekben meglátogatni.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.