Virágzó vidékünk

Teljes pompájában virágzik a nárcisz, ezt a 3 helyet keressétek

A tavasz egyik legszebb és legegyszerűbb virága a nárcisz. Valódi vidító lélekbalzsam, főként, ha egy mezőnyi tárul elénk.

Babócsai Basa kert

A déli határ közelében a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik Babócsa. Az 1800 lelkes települést leginkább az Európa-hírű nárciszosáról ismerik. A história szerint e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, az évszázadok során minden tavasszal kibontja szirmait. A babócsaiak  úgy gondolták, hogy ezt a látványt szívesen megosztanák másokkal, és immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Nárcisznapot. Az idei fesztiválra május 13-án, szombaton kerül sor, melynek kiemelt helyszínes a nárciszokkal teljes Basa kert. A részletes programot ITT találjátok.

Fotó: babócsa.hu
Fotó: babócsa.hu
Fotó: babócsa.hu

Erdély – Negrileasa 

A legszebb erdélyi nárciszmezőt május végén érdemes felkeresni, amikor a virágok bódító illatukkal és elbűvölő fehér szőnyegleplükkel, teljes pompájukkal várnak minden érdeklődőt. Abrudbányától  25 km-re keletre található a bámulatosan szép és változatos a Negrileasa-i nárciszmező.  A Kárpát medence egyik legszebb részén a nárcisz hozzávetőlegesen 40 hektárnyi területen virágzik, ahol az egy négyzetméterre jutó virágzó hagymák-tövek száma több mint 80.

Fotó: transylania.com
Fotó: transylania.com
Fotó: transylania.com

VIDEÓ az erdélyi táncoló nárciszokról 

Ukrajna – Huszt járás

A Nárciszok völgye természetvédelmi terület Ukrajna Kárpátaljai területén, Huszttól keletre található. A rendszerint május elején-közepén virágzó nárciszmezőt, amely Kárpátalja egyik legnevezetesebb természeti látványossága. Az itt megtalálható vadon élő hegyi nárciszok máshol Európában nem nagyon maradtak fenn.

A Nárciszok völgye 1979-től a Kárpáti Állami Természetvédelmi Terület keretein belül működik. A vékonylevelű nárcisz Ukrajnában csak Kárpátalja területén fordul elő. A ritka nárcisz élőhelyéül szolgáló Nárciszok Völgyének kiterjedése eredetileg 257 hektár volt, de a terület a fűzcserje terjedése miatt évente egy hektárnyival zsugorodik. ( Forrás: wikipédia )

Fotó: kárpátalja.ma
Fotó: kárpátalja.ma
Fotó: kárpátalja.ma

VIDEÓ

Érdekességek a nárciszról

  • Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a virág a gazdagság és a szerencse szimbóluma.
  • Vadon élő csillagos nárcisz védett növény Magyarországon. A legjobban a kertekből ismert, fehér színű költő nárciszra hasonlít.
  • A külsejétől függetlenül azonban minden nárcisz mérgező! Nagyon hamar rosszullétet, hányást, gyomor irritációt okoz.
  • Hollandiában és Dél-Franciaországban hatalmas területen termesztik parfüm alapanyagnak, de a fent nevezetteken túl Ausztriában és Svájcban is egész hegyoldalakat borít be.
  • Jelenleg  108 faját és hibridjét ismeri a szakirodalom.

Ez is érdekelhet >>>  12 érdekesség az ünnepi vágok hercegnőjéről, a bazsarózsáról

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik