Virágzó vidékünk

Lilába borult Tihany, megkezdődött a levendula fesztivál

Elstartolt a szedd magad akció is.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, és mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház ennek jegyében idén is megrendezi az ország legnagyobb levendulás ünnepét. A XIV. Levendula Hetek és Levendula Fesztivál megnyitójára június 15-én délelőtt került sor, és ekkor kezdődött meg a levendula `Szedd magad` akció is, mely a virágzás függvényében, a készlet erejéig tart.

A megnyitó ünnepség keretében mutatták be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának most induló és 2019-ben záruló projektjét, amelynek eredményeként javul a tihanyi Belső-tó vízminősége, nő a legelőterületek nagysága, tanösvényt hoznak létre, és tájékoztató táblákat helyeznek el a területen.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Egy kis történelem

Az európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első levendulaültetvényt Tihanyban a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A próbálkozást siker koronázta, további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája.

A levendula hetek idején programok sokaságát kínálják a legszebbnek mondott balatoni faluban. A részletek IDE KATTINTVA találhatók.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A fotókat az MTI munkatársa készítette a június 15-i nyitónapon.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Olvasói sztorik