Virágzó vidékünk

Levendulaszüretre fel! Ide érdemes az idén ellátogatni

Összegyűjtöttük a levendulás helyek javát. Érdemes megnézni, melyik van a legközelebb hozzánk.

Kemenessömjén

Szeretettel várnak mindenkit  június 8-án és június 15-én 10-17-ig tartó nyílt napokon a Vas megyei Kemenessömjénben található Levendulafarmon, ahol 6 ezer tő francia levendula bokor ontja illatát.

Az előző évek nyílt napjaihoz hasonlóan lesz levendulás süti és levendulaszörp, lehetőség lesz levendulaszedésre (300 Ft/csokor), illetve többféle levendulás illatpárna, alvópárna és levendulavíz vásárlására.  A levendulás mellett egy kisebb mezítlábas taposó (Kneipp-ösvény) és egy levendulalabirintus található, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kitűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Fotó: Kemenessömjén levendulafarm

Zagyvaszántó

Csodás levendula illattal és szemet gyönyörködtető látvánnyal várják az érdeklődőket a Heves megyei Zagyvaszántón, a Romhányi Balu Levendula Farmon 2019. június 08-09- én  9 és 18 óra között látogatható a Farm. Ha valaki szeretné  a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átélni, akkor regisztrálnia szükséges.

Fotó: Romhányi Balu Levendula

Kaposvár

Desedai Levendulakert szüret tervezett időpontja 2019. június 15. A levendulás a Deseda toponári oldalán, a Vár-lak birtokon található.  Levendulás lufik fogják idén is jelezni, merre kell haladni a tóparton.

Fotó: Deseda Levendula

Létavértes

A levendulavirágzásban a tiszántúliak is gyönyörködhetnek. A Létalevendula, avagy egy csipetnyi Provance a román határtól alig 6 km-re, itt Hajdú-Bihar Megye egyik szegletében található, Debrecentől 30 km-re Létavértesen található gyönyörű természetvédelmi terület szomszédságában, érintetlen, festői környezetben. A házigazdák levendulás sütivel, levendulaszörppel és mosollyal várják az érdeklődőket. A pontos időpontot oldalukon jelzik majd.

Kőröshegy

Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj várja a levendulaimádókat  Kőröshegyi Levendulásba. Minden felfedezőt, nyaralót, túrázót és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat! A gazdaságot 2012-ben alapították a Balaton déli partján,  mindössze 2 kilométerre a Balatontól! A birtok június 1. és július 21. között minden nap 09:00-17:00-ig látogatható!

Dóc

5500 tő illatozó levendulával, családias hangulattal, levendulaszürettel, levendulalángossal, és sok értékes programmal várja a  látogatókat június 23-án Bergendócia. Mesés lesz! Este nem maradhat el a hagyományos Szt. Iván éji tűzugrás sem! Részletes program hamarosan!

Tihany

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, a mai napig nagy hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek elevenednek fel minden évben a Tihanyi Levendula Fesztiválon, az idén  június 21-23-a között. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház szeretettel vár mindenkit a XV. Levendula Hetekre és Levendula Fesztiválra. A levendula “SzeddMagad” akció előreláthatóan 2019. június 14-én kezdődik és a virágzás függvényében, a készlet erejéig tart.  A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

Akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és a saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni, azok már most beírhatják naptárjukba az időpontot. A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni, a virágszedés csak ezt követően kezdődhet!

Páratlanul szép helyek Tihanyban, amiket mindenkinek látnia kell! A levendulavirágzás is óriási élmény, de más káprázat is vár Tihanyban.

Fotó: tihanyifesztival.hu

Levendula Major – Inárcs

Végtelen lila mező, édes levendulaillat,elbűvölő hangulat, vagyis kihagyhatatlan program június 30-án egy levendulamező meglátogatása. Inárcson, Budapesttől 34 kilométerre gyönyörű környezet vár mindenkit. Fontos tudni, hogy a levendulás napon nem lesz levendulaszedés, lesz helyette azonban minden más, ami levendulás.

Kiskunmajsa

A levendulaszüret Kiskunmajsán 2019. június 21-23-án lesz. Előadókkal, helyi termékekkel, levendulás ételekkel, kézműves bemutatókkal és vásárral, és további nagyszerű  programokkal várnak minden érdeklődőt. Az idén a rendezvény kiemelt előadója Szabó Gyuri bácsi lesz.

Fotó: majsainfo

Pannonhalma

A levendula virágzás időpontjához igazított “Levendulanapok” nem csak a főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában.

A rendezvényt június  24 és július 6 között rendezik meg.

E különleges program keretében minden levendulaimádó, aki saját kézzel aratott pannonhalmi levendulával szeretne hazatérni, egyúttal megismerkedhet a levendulatermesztés fortélyaival, a monostori gyógynövényekkel és a szerzetesi gyógyászati hagyományokkal. A Gyógynövénykertben előadásokkal, vezetett tematikus sétákkal és kézműves foglalkozásokkal várunk gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Hétköznaponként és a Levendula Sweet alatt látványlepárlást is tartunk, ahol testközelből nyomon követhetitek az illóolaj lepárlásának folyamatát.

A csodás illatok mellett az ízlelőbimbóitokról sem feledkeznek meg, levendulás finomságokkal, ínycsiklandó szendvicsekkel és apátsági borokkal várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Zalaegerszeg

Ne felejtsétek a naptárotokba beírni, hogy   június 8-16-ig Zalaegerszegen is vár a Levendula Szedd magad, vár a Levendulakert.

Dörgicse

A Dörgicsei Levendárium elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi jól magát itt, az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait.

Szeretettel várnak mindenkit a Dörgicsei Levendula Majorban 2019. június 15-én és június 22-én. Aki személyesen is meg szeretné tapasztalni a virágzó levendulamezők erejét, illatát, szépségét annak itt a helye. Idén két alkalommal tartanak levendula napot a Dörgicsei Majorban.Egy szelet hazai Provence, nem csak a levendula szerelmeseinek. Egy kert, ami felüdülés a léleknek! Levendula virágzás előtt, alatt, után is!

Csongrád – Levendula Farm

Levendula szürettel, hatalmas kézműves vásárral, kistermelői különlegességekkel várnak június 22-23-án Csongrádra is! Sok olyan termelővel találkozhatsz, akiket már Borbás Marcsi is meglátogatott a Gasztroangyallal!

Esztergom – Lilla Levendula

A kicsiny édenkert az idén is kinyitja kapuit. A szüret pontos időpontja a virágzás függvénye, oldalukon lehet tájékozódni.

Fotó: Lilla Levendula

Répáshuta

Aki a nyugalomra vágyik látogasson el Répáshutára. Ez a kicsi falu a Bükki Nemzeti Park szívében fekszik 600 méter magasságban. A levendulaszüret idején eltölthet pár napot az Erdei Kempingben és betekinthet a levendulafeldolgozásába is. Ez egyben egy jó feltöltődés is és aromaterápia a nyugalom szigetén, Éva levendulái között. Pontos időpontot az oldalukon közlik majd az érdeklődőkkel..

További levendulás helyek a Csodahelyek oldalán.

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod egyszerűen
Így lehet rövid időn belül sok levendulánk!

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik