Virágzó vidékünk

Egy szelet hazai Provence, nem csak a levendula szerelmeseinek

Családias, természet közeli és emberléptékű. Egy kert, ami felüdülés a léleknek! Levendula virágzás előtt, alatt, után is!

A gyógyító kertek és a levendula szerelmeseinek van egy titkos úti tippünk: a Balaton-felvidék dimbes-dombos lankáinak ölelésében gyöngyszemre lelhetnek, ha engednek a dörgicsei útjelző tábla hívogató csalogatásának. A pezsgő tihanyi forgatagtól csupán 20 percnyire, a Balatonakali elágazástól 5 kilométerre vár mindenkit a dörgicsei Levendárium, az öt hektáron a hamarosan elterülő lila álom.

Tihany felől – spontán kalandozásból és kíváncsiságtól vezérelve – kanyarodtunk le mi is a 71-es számú főútról jobbra, s végül nagyon nem bántuk meg. Néhány percen belül egy takaros kis falu bűbájos házikói közt kanyarogtunk. Dörgicse békés, igazi vendégváró település, Árpád-kori templomromjai szakrális zarándokpontok. Itt az ikerrom szomszédságában bukkantunk rá a Levendula Major bejáratára, egy balatoni kövekből rakott, mediterrán hangulatú, teraszos épületre.

Innen nyílik a bemutató kert, mely 2015 óta májustól-októberig nyitva áll azok számára, akik érzékenyek a természet és ember által közösen alkotott kultúrtáj varázsára.

Több, mint 30 féle levendula faj

Az ültetvényeken többnyire francia/ Lavandula angustifolia, L. vera, L.officinalis/ és angol /Lavandula x intermedia, Lavandin/ típusú levendulát termelnek, amelyből 100% tisztaságú, magas gyógyító tartalmú bio minősítésű illóolajat és aromavizet készítenek évről-évre. Mi is leteszteltük ezeket a termékeket és nem csalódtunk, illat-finomságuk vetekszik az apátsági, vagy francia földről való fiolákkal.

Idén is lilába borul Tihany! Levendula fesztivál 2017
A levendula szerelmeseinek jó hír, lehet készülni.

Maga a Levendárium márkanév azt szeretné sugallni, hogy a csodálatos levendulát a gyógyítás mellett az élet számtalan egyéb területén bátran használhatjuk: kertben, konyhában, fürdőszobában, háztartásban. Ehhez megannyi ízelítőt is kapunk kedves vendéglátóinktól.

A major még a teljes virágzás előtt is festői: kellemes sétát tehetünk kedvünkre; felkeresve a Szent Erzsébet Kolostorkert egyéb gyógynövényeit (citromfű, menta, muskotályzsálya stb.); csemegézhetünk a cseresznyefáról; meditálhatunk a mini kilátón, vagy szusszanhattunk egyet a fák alatti padokon. A virágok nyugtató aromája egészen biztosan segíti ellazulásunkat. A felkapott turista célpontokhoz képest itt akár egyedüli vendégként is átadhatjuk magunkat a lila mezők páratlan szépségének, mely életérzésben hamisítatlanul provence-i.

Ez az egyedülálló helyszín a nyár folyamán helyet biztosít még számtalan csábító programnak: lesz csillagles, pánsíp koncert, fiatalító csikung, jóga óra is, de „Szedd magad akcióra” itt ne számítsunk!  Részletes programokról a levendárium oldalán olvashatunk.

Fotó: Levendárium/ facebook

Családias, természet közeli és emberléptékű. Egy kert, ami felüdülés a léleknek! Levendula virágzás előtt, alatt, után is!

Fotó: Levendárium/ facebook

Szerző és fotók: Szilvási-Zupkó Anett

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban
Napsütés, bor, szerelem, virágok, levendula..., igen, ez Provence.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik