Otthon készült

Csupa-csupa ajándék levendulából: a mézeskalácstól az álompárnáig

A levendula felhasználásáról szóló első írásbeli adatok az ókorig nyúlnak vissza, körülbelül 2500 évesek. 

Egyiptomban és Perzsiában parfümként, illetve a múmiák balzsamozásához használták. A rómaiak a levendulaolajat alkalmazták fürdőzéshez, a levegő illatosítására és fűszerként. Az arabok kezdték el tudatosan termeszteni és nemesíteni, és i. e. 600 körül már Itáliában, Franciaországban és a Pireneusi-félszigeten is háztáji növénnyé vált. Széles körben kedvelték kellemes illata, nyugtató és frissítő tulajdonsága, rovarűző és fertőtlenítő hatása miatt. Hazánkban Bittera Gyula gyógynövényszakértő kezdte elsőként termeszteni 1924-ben.

A levendula azóta már valóságos kultusz lett világszerte és sokoldalú felhasználása kiváló lehetőséget teremt szeretteink megajándékozásra. Íme, néhány egyszerű ötlet, amit otthon saját kezűleg elkészíthetünk.

Szívtől szívnek levendula csokor

levend2
Fotó: Sokszínű Vidék

Sokszor mondjuk, hogy egy szál virág is elmond mindent, a levendula esetében azonban beszéljünk inkább csokorról. Lehet kicsi vagy nagy, díszített vagy díszítés nélküli, mindenképpen nemes lelkű ajándék, ami ráadásul egy hét múlva nem végzi a szemetesben.

Tegyük hozzá: bár önmagában is gyönyörű virág, kis kreativitással, gyöngyökkel, szaténnal, csipkével, szalaggal akár örök emléket szerezhetünk vele szívünk választottjának.

Levendulabuzogány

levend3
Fotó: Sokszínű Vidék

Ha igazán mutatós, szép ajándékot szeretnél készíteni és türelmed is töretlen, akkor bátran próbálkozz a levendulabuzogánnyal.

Csak a kezdet nehéz, utána megy minden magától! Ehhez viszont most már igyekezned kell, mert leginkább friss levendulákkal lehet szépen dolgozni. Mint ismert, a virág aratása a végéhez közeledik – ezért kell „gyorsítani.

Pot pourri

levend4
Fotó: Sokszínű Vidék

Pot pourrival egyre több lakásban találkozhatunk, hiszen nem csupán dekoratív, hanem kellemes illatot kölcsönöz otthonunk bármely szegletének, főként, ha megbolondítjuk egy kevés illatos rózsaszirommal és egy pici majorannával.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ha van hozzá minden alapanyag. A természet kellemes esszenciája nem csupán a mi lelkünket emeli, de igazi vendégmarasztaló is.

Levendulás lekvár

levend5
Fotó: Sokszínű Vidék

Ha már lemaradtunk a levendulás eperdzsemről, tegyünk egy próbát a sárgabarack, alma, körte és az áfonya levendulás „megbolondítására”.

Jó tanács: a levendulát csak mértékkel használjuk: egy 1 üveghez elég egy kis szál levendula, hiszen igen karakteres íze van a virágnak. Persze elsőre mindenki 1-1 üveggel próbálkozik, ám majd meglátjátok, jövőre több levendulás lekvár lesz a kamra polcain Nálatok is. Arról nem is beszélve: kinek jutna eszébe ilyen kuriózumot ajándékozni szeretteinek? Legyetek Ti az elsők!

Levendulás mézeskalács

levend6
Fotó: Sokszínű Vidék

Ki ne szeretné a finoman elkészített mézeskalácsot? Persze többnyire a karácsonyi szezonban kápráztatjuk el a családot ezzel a finomsággal, de miért ne tehetnénk kivételt és egy közelgő születés- vagy névnap alkalmából?

Egy nagy tál levendulás mézeskalács egy kevés cukorszirupos dekorációval nemcsak egyedi, hanem isteni finomság is az ünnepi asztalon. Jó ha tudjátok: dekorációnak sem utolsó.

Kicsi zsák, nagy párna

levend7
Fotó: Sokszínű Vidék

A levendulazsák sokunk szíve vágya, ráadásul az elkészítése sem nagy tudomány, tehát bátran kezdjetek hozzá. A tönkölybúza párna jótékony hatásáról is biztos sokan olvastatok, úgyhogy most már csak pikánssá kell tenni, azaz a búza mellé szórjatok szárított levendulát.

Nem csupán nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, hanem esztétikai élményben is fokozható – amennyiben a huzatot Ti készítitek. Egy kis selyem, egy kis szatén, gombok, csipke, selyemszalag, szóval legyetek kreatívak.

Szappan

levend8
Fotó: Sokszínű Vidék

A levendulás szappan lehet a non plusz ultra az ajándékozásban. Ha nem szeretnétek otthon vegyészkedni, akkor vásároljatok szappanalapot és szilikonformába öntve, saját színvilágot kikeverve, természetes levendula-illóolajjal dúsítva ezeregy variációban készíthettek igazán egyedi ajándékot.

Biztosak lehettek benne, hogy sokáig dekorálja majd szeretteitek fürdőszobáját, az illata pedig elvarázsol minden, a fürdőnkbe bekukkantó vendéget.

Levendulás szett

levend9
Fotó: Sokszínű Vidék

Egy kis ötlettel pillanatok alatt varázsolhatunk egy komplett levendulás szettet. Lehet benne virág, illóolaj, szappan, levendulazsák vagy akár levendulás nyaklánc. Ebben az esetben is ajánlatos a csomagolásra figyelni.

Ha lehet, akkor a drága csomagolópapírok helyett válassz inkább környezetbarát, újrahasznosítható termékeket!

Jó alkotást, sok örömet kívánok a fenti ajándéktárgyak elkészítéséhez!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik