Mozaik

Bemutatkozik a piros banán és a fekete fokhagyma

A Piac Éjszakáján az érdeklődők megtudhatják, hogyan kerül a termelőktől a kiskereskedőkig a friss áru.

A Budapesti Nagybani Piacon két éve rendeztek először Piac Éjszakáját, hogy az ország legnagyobb zöldség- és gyümölcselosztó központját megismertessék a látogatókkal. 2019. június 19-én és 20-án este a nagybani újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Piac Éjszakája rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, hogyan kerül a termelőktől a kiskereskedőkig a friss áru, miként működik a banánérlelő, és mi történik Magyarország legnagyobb piacán, ahol évente közel 500 000 tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítenek?

A vidéken élők kevesebbet vásárolnak piacon
Kevesebbet vásárolunk piacon, mint 6 éve.

A közel 35 hektár alapterületű piac bebarangolása nem mindennapi élményt tartogat az érdeklődők számára. A kétórás túra alatt a vendégeket a piac legizgalmasabb pontjait érintve vezetik körbe, megtekinthetik például a banánérlelőt, ahol a hatalmas lerakatban több tonna banán várja, hogy az érlelését követően eljusson a fogyasztókhoz. A nagykereskedelmi raktár hatalmas, központi kereskedelmi tere is a túra része, ahol a nagykereskedők mutatják be hazai és import áruikat. Természetesen a termelői szektor sem maradhat ki, amely a piac szabadtéri részeit foglalja magában, itt a termelők árujuk bemutatásával kínálják a zöldségeket, gyümölcsöket.

Legyen újra menő piacra járni
Egy mozgalom, ami újraéleszti a piacra járás értékeit, szépségeit.

A felsőkategóriás éttermek hozzávalóit mutatja be idén a Piac Éjszakája, ahol többek között piros banánt és fekete fokhagymát is kóstolhatnak a résztvevők. Utóbbi annyira újdonságnak számít hazánkban, hogy a Nagybani Piacon is csupán egyetlen cégnél kapható.  Az ország legnagyobb piacát bemutató  ingyenes rendezvény idén két naposra bővült, június 19-én és 20-án is várják az érdeklődőket, regisztrálni korlátozott számban június 11-től már lehet.

A Budapesti Nagybani Piac

Ehető virágok, lila karfiol és piros ősbanán – többek között ezekkel a kulináris termékekkel ismerkedhetnek meg azok, akik idén részt vesznek a Piac Éjszakáján. A rendezvényen idén a felsőkategóriás éttermek beszállítói mutatkoznak be, felvonultatva azokat az ínyencségeket, amelyekkel a hétköznapokban nem találkozhatunk. A kóstolókon idén központi szerepet kap a fekete fokhagyma, amit a Virtual-Fruit csapata elsőként forgalmaz a Nagybani Piacon.

A jól ismert fokhagyma egy több hónapig tartó, speciális érlelési eljárás során éri el egzotikus, umamiban gazdag ízét, sötét színét és puha textúráját. A különleges fokhagymát egy pálmaszívvel kevert salátában tálalják a Piac Éjszakáján, és mint egy exkluzív étteremben, az előétel egy „íztisztító” szecsuáni bimbó lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik