Mozaik

Legyen újra menő piacra járni

Legyen a piac az a hely, ahol újra beszélgetünk, ahol mi emberek újra fontosak leszünk egymásnak. Ezért harcol a #piacrajárnimenő mozgalom.

Régen, a nagyszüleink még piacra jártak. Szinte rituáléja volt. Kendő a fejre, kosár a karra. Friss tojás, friss zöldség, tej, kenyér, és egy jó szó minden vásárlónak jutott.
A mai fiatalok többségének azonban már nem jut eszébe piacra menni. Pedig érdemes lenne ma is.

A #piacrajárnimenő mozgalom erre hívja fel a figyelmet.

A mozgalom mögött lelkes fiatalok állnak, akiknek célja, hogy a régi korok piaci hangulatát ötvözzék a modern kor szellemiségével, ahol tényleg #piacrajárnimenő!

Virágzó manufaktúrát teremtettek a tabdi homokon
Az országban az elsők között valósították meg a földbe süllyesztett fóliaházat.

Fontosnak tartjuk, hogy a magyar élelmiszer újra érték legyen. Értékes magyar földből, értékes hazai élelmiszerekkel legyenek tele a hazai konyhák, az iskolák és óvodák, a legkisebb hátizsákok és a legnagyobb utazóbőröndök is. Hisszük, hogy a piac újra egy közösségi tér lehet, ahol nemcsak vásárolhatsz, de megismerkedhetsz egy olyan világgal is, ahol a természet szeretete, a fák és madarak tisztelete ugyanúgy benne van egy mosolygós sajtban vagy paradicsomban, ahogy mindenkiben ott rejtőzik legbelül

– mondta el Vargáné Topor Erika, a mozgalom megálmodója.

Ez egyfajta szemléletváltó kis mozgalom, célja annyi, hogy az embereket visszavezesse a régi hagyományokhoz, a hétvégi piacrajáráshoz a tv-nézés és a telefononkajarendelős-feeling helyett.
A mozgalom azt szeretné elérni, hogy a fiatalok is rákapjanak a piacozás hangulatára, ízére. Hogy kimozduljanak, beszélgessenek.
Mert piacra járni igenis jó!

– tette hozzá Erika, aki elmondta még, hogy akinek tetszik a gondolat, semmi más dolga nincs, mint kimenni a piacra, és a vásárlásairól ha tud, posztoljon egy képet használva a #piacrajárnimenő hashtag-et.
Azok pedig, akik piacokat szerveznek, az eseményüknél a közösségi oldalon használják ugyanúgy a hashtag-et, ezzel is népszerűsítve a mozgalmat.

Piacra járni menő lesz újra és nem csak a nagy szatyrokkal, túlterhelten szaladgáló nők sorsa lesz a bevásárlás, hanem a közösség részeként mindenki részese lehet a piac élményének.
A vásárló fontos lesz az eladónak, aki ha ad a fáradt vevőnek egy liter tejet, kedvesen rámosolyog, a vevőnek pedig fontos lesz az eladó, aki saját erejéből készíti a legfinomabb joghurtot, sajtot, lekvárt, vagy épp egy babát a kisgyermeknek.

A piac lehet az a hely, ahol mi emberek újra fontosak leszünk egymásnak.

Kiemelt kép: Unsplash

Magyar tanyák mesélnek a vidék szépségeiről
Helyek, ahol megnyugvást találunk a mindennapok rohanása elől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik