Kertünk-Portánk

Varázslatos angolkertet épített a pilisszentkereszti kertészmérnök

Szomoru Miklós
Szomoru Miklós
Előzetes bejelentkezés után bárki megtekintheti Szomoru Miklós varázslatos kertjét. A fiatal kertészmérnök hasznos tanácsokkal is szolgál a kertek szerelmeseinek.

Pilisszentkereszten él egy kertész, aki nyolc év alatt csodát művelt: régi álmát, egy pazar angolkertet épített a vidéki portán. Nyaralni nem vágyik, családjával idilli környezetben fogadják a barátokat és az ország számos pontjáról érkező vendégeket. A kertész szerint a csend, a madárfütty, az esti tücsökciripelés megfizethetetlen.

Kapcsolódó
Több száz fajta növényt nevelnek Magyarország legszebb gyümölcsöskertjében
Farkas József többszörösen díjnyertes szegedi portáján tenyérnyi helyen terem a kivi, a narancs és az indián banán.

A falusi életet újra kitelepült vidékiként egy pillanat alatt megszerettem. Itt a szomszédok figyelnek egymásra, együtt grillezünk, és ha csomagot kell átvenni, vagy ügyet intézni, mindenki segít. Itt nem törik le az utcán a virágokat, nem lopják el a kapura kiakasztott üdvözlő koszorút

– mesélt a portálnak a vidéki élet örömeiről a kertész.

Korábban már bemutattuk, hogy Miklós hogyan komposztál. A mérnök jelenleg kerttervezéssel foglalkozik, és szemléletformáló, kerttervező workshopokat tart a kertbarátoknak. Célja, hogy minél több környezettudatosan, a magyar klímának megfelelően kialakított kert legyen az országban.

Termékeny talajra hullott a mag

Biológiatanár szüleinek, és gazdálkodással foglalkozó nagyszüleinek köszönhetően már gyermekkorában központi szerepet játszottak a növények. A kis Miklós gyakran segített a nagymama tanyáján, és szülei kertjében. Öt évesen saját kis kertet gondozott, nem csoda, hogy egyenes út vezetett számára a kertészeti egyetemre. A fiatalember elvégezte a dísznövény szakirányt, de a diplomamunkát térségfejlesztésből írta.

A fenntartható fejlődés, a környezettudatos város és falufejlesztés nagyon foglalkoztatott. Az egyetem alatt kertépítő cégeknél dolgoztam, a kertek kialakításának minden percét élveztem. A kész kertek átadásakor hatalmas élmény a tulajdonosok elismerő és lelkes pillantása. Évekig látogattam még az elkészült kerteket, nagy öröm volt látni, hogyan fejlődnek

– vallott munkájáról a kreatív szakember.

Kertjében összegezte tudását

Miklós Pilisszentkereszten és környékén korábban sokat túrázott, jól ismerte a meseszép vidéket. Tizenöt éve vetett szemet az eladó portára, rögtön megérezte, ez az a hely, ahol szívesen élne. Bár Cegléden, az Alföld közepén született, de gyerekkorától a hegyekbe, az erdőbe vágyott. Boldogan látott neki a kert kialakításának. Az induláskor legfontosabb célja az volt, hogy környezetbarát módon, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal alakítsa ki zöld oázisát.

Nyolc év elteltével sikerült organikusan, permetszer és műtrágya mentesen, rovar és madárbarát kertet létrehoznom. Mélyalmos komposztálással, mulcsozással, a szervesanyagok visszapótlásával élénk talajéletet biztosítok. A növények egészségesek, jól tűrik a szárazságot, és az erős napsütést, mindössze heti egyetlen alkalommal öntözök, mégis nagyon szépek.

A pilisszentkereszti Kertész Kertje mindössze ezer négyzetméter, de a megfelelő növények alkalmazásának, a konkáv ültetésnek, és a nagy, hullámos ágyások kialakításának köszönhetően sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A látogatók rendszerint megdöbbennek, valójában milyen kicsi a kert.

Négy évszakos angolkert

Szomoru Miklós lágyszárú évelő növényeket gyűjt. A cottage garden-nek nagy része ezen növények megfelelő párosításából épül fel, fák, virágos cserjék, és örökzöldek alkalmazásával. A férfi folyamatosan virágzó, könnyen fenntartható oázist alakított ki a tenyérnyi portán. Nyolc éve alatt sikerült elérnie, hogy a dús növényzet tél végétől, tél elejéig szünet nélkül virágzik. A fákat és cserjéket is úgy válogatta össze, hogy egymást követően, őszi lombszínükkel, télen pedig vesszőikkel díszítenek. A sűrű növényzetnek és a vastag mulcsnak köszönhetően a gyomoknak nincs esélyük, nem tudnak versenyezni a dísznövényekkel. A komoly mennyiségű szerves anyag jobban tárolja a vizet, és nehezebben is szárad ki, így kevés öntözéssel is dús a kert.

Két kerti tavat is kialakítottam, és a kártevők természetes ellenségei is megjelentek, így permetezni sem kell. A levéltetveket megeszik a zengőlegyek, fátyolkák, és a katicabogarak. Az egyensúly fenntartásába besegít a tengernyi méh, darázs és béka is. A pockokat a rókák szedik össze. Esővizet külön nem gyűjtök, de a tetőről minden csepp víz a talajban elvezetett az ágyások alatt meghúzódó dréncsőben szivárog el.

Szívesen átadja a tudását

Népes vendégsereg jár a varázskertbe. Miklós a nyitott kert programjait a facebook oldalán szokta meghirdetni. A kétórás látogatásokon a vendégek megismerkedhetnek a legfontosabb kertkialakítási elvekkel, a komposzt és mulcs fontosságával, és a növényválasztás szempontjaival. Egy-egy ilyen alkalom nem csupán egy séta a kertben, hanem szemléletformáló oktatás. Vannak, akik többször is ellátogatnak Pilisszentkeresztre, hiszen a kert minden évszakban más arcát mutatja. A látogatás Szomoru Miklós szerint különösen azoknak ajánlott, akik kertépítés előtt állnak.

Sok pénzt el lehet költeni, ha meggondolatlanok vagyunk. Legfontosabb, hogy a természettel összhangban, vele együtt kertészkedjünk, és ne próbáljuk legyőzni, mert hosszú távon ő fog győzni. A hazai klímára megfelelő, szárazságtűrő növényeket válasszunk, ne a kertészeti árudákban „impulzus vásároljunk”. Előre megtervezve, átgondolva szerezzük be növényeinket, emellett persze a mulcsozás és a komposzt használata is elengedhetetlen.

Kapcsolódó
Nem kell hozzá diploma, hogy varázslatos sziklakertet építsünk
Tippek a bontott tégla kertben történő újrafelhasználására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik