Kertünk-Portánk

Mikor és hogyan öntözzünk? 6 aranyszabály a víztakarékos kertért

A mulcsozás és az esővíz összegyűjtése is sokat segíthet.
Korábban a témában:

Nem kérdés a vízzel való spórolás, mely kiskertünkben is ugyanolyan fontos, mint a lakásban. Riasztó tény ugyanis, hogy miközben a Földünkön több milliárd ember ivóvíz hiányában a túlélésért küzd, a világ szerencsésebb felén, ha kell ha nem, nyaranta egyvégtében öntözünk, sokszor feleslegesen folyatjuk el a kincset érő vizet.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a bolygónkon meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk a vizeinket. Ezért is fontos, hogy kertünket is megtanuljuk pazarlás nélkül, minél gazdaságosabban, minél kevesebb ivóvízzel öntözni.

Pixabay.com

A mulcsozás, az esővíz összegyűjtése például segíthet csökkenteni az öntözést, de összegyűjtöttünk még pár hasznos ötletet arra, hogyan bánjuk takarékosabban a kincset érő ivóvízzel.

1. Vigyázzunk a talajra

  • A szerves trágya hozzáadása javítja a talaj szerkezetét, ami  segít a nedvesség megtartásában.
  • Mulcsoljunk! Ugyanis a víz akár 70 százaléka is elpárologhat a talajból egy forró napon. A mulcs az egyik legjobb nedvességmegtartó stratégia, amelyet alkalmazhatsz. Megakadályozza a párolgást a talaj felszínén, segít elnyomni a gyomnövényeket.
  • Le a felesleges kapálással!  Így, ha okosan kapálunk, a föld mélyebb rétegeit sem szárítjuk ki.

2. Öntözzünk mindig a megfelelő időben

Sokszor napi rutinból akkor is öntözünk, amikor nincs a növényeknek szüksége rá. Így nemcsak több munkát végzünk, mint amennyire szükségünk van, hanem pazaroljuk a vizet. Locsolás előtt, ne csak a talaj felszínét nézzük meg, hanem ásóval ellenőrizzük, száraz-e a gyökereknél. Ha igen, akkor itt az ideje a locsolásnak.

  • A kertben a legcélszerűbb a reggeli órákban öntözni!
  • Ha reggel nem tudunk, öntözzünk késő délután vagy este.
  • Kerüljük a jéghideg vizet és a déli öntözést, amikor a legerősebben süt a nap, mert így kiégetjük a növényeket.
  • Ne locsoljuk a leveleket! A nedves levelek fertőzött levelekké válnak. A vizes levelek a napsütésben enyhén megéghetnek (vízcseppek által okozott „nagyító” hatás).

Reggel vagy este? Mikor a legideálisabb az öntözés?

Ez az aktuális időjárástól is függ!

  • Ha csapadékosabb az időjárás, az esti öntözéssel kedvezünk a gombás fertőzéseknek és a csigáknak is kiváló feltételeket teremtünk. Ilyenkor  reggel, napközben, délután öntözzünk.
  • Szárazabb, aszályosabb  időben kedvezőbb az esti öntözés, mert a reggeli illetve napközbeni locsoláskor a növényeknek rövidebb idő áll rendelkezésükre, hogy a nedvességet hasznosítsák.

3. Használjunk mindig megfelelő mennyiségű vizet

Ez a talaj típusától is függ. A könnyű homokos talajt gyakrabban kell öntözniük, mint a nehéz, anyagosat. Agyagalapú talajokat kevésbé kell öntözni, de több vízre van szükség.

Az ideális öntözés azt jelenti, hogy elegendő víznek kell eljutnia a gyökerekig. Túl kevés víz csak a felső talajréteget fedi be. A megfelelő öntözés azt is jelenti, hogy a haszonnövényeknél a termés beéréséig kifejezetten fontos az egyenletesen nedves talaj.

Pixabay.com

4. Ültessünk a kertünkbe kevés vizet igénylő virágokat

Egyes növényeknek kevesebb vízre van szükségük, jobban bírják az aszályt, mint mások. A kert megtervezésekor (és gondozásakor is) erre a szempontra is érdemes odafigyelni. Telepítsünk olyan virágágyást, amelyben a növények jól bírják a nyári forróságot és a szárazságot , például a levendula, a kúpvirágok, díszfüvek és a varjúhájfélék, de számos gyógynövény is.  A sziklakertiek nagy része szintén szereti a tűző napot, egyszóval a szárazságtűrő növények nemcsak a kaktuszok és pozsgások, vannak más lehetőségek is, érdemes erre külön is rákeresni.

5. Használjuk a legjobb öntözési módszereket a növények számára

Aranyszabály, hogy csak annyit öntözzünk, amennyit feltétlenül szükséges. Ehhez pedig használjunk:

• Tömlőket és öntözőkannákat: munkaigényes, de a víz oda kerül, ahova szánjuk, a levelek alá. Fontos, hogy hagyjuk szárazra a környező talajt. Ez korlátozza a gyomnövekedést.
• Automatizált öntözőrendszereket : időt és energiát takarítunk meg vele, de jóval legdrágább megoldás. Ez nagymértékben leegyszerűsíthető egy automata öntözőrendszerrel és egy nedvességérzékelővel – a virágágyásban, az erkélyen vagy a gyepen.

Íme, egy házilag is megvalósítható ötlet a kerti virágágyás víztakarékos öntözésére:

6. Gyűjtsük össze az esővizet, és használjuk fel az elhasznált vizeinket

Elég hozzá egy nagyobb dézsa vagy műanyag edény és az esős napokon gyűjtsük öszze a csapadékot, ami az ereszről lefolyik, így később felhasználhatjuk a kert locsolására. Helyezzünk ki több ilyen esővízgyűjtő edényt a kertünkbe, így ha jön egy nagyobb zivatar, több liter öntözővizet is össze tudunk gyűjteni.

• Egyéb vizek újrafelhasználása (fürdőkádból, zuhanyzóból, mosógépekből és mosogatásból származó víz) jó módja a víz újrahasznosításának.

• A háztartási szappanok és mosószerek ártalmatlanok a növényekre, ezeket a vizekkel bátran locsoljunk. De ne használjunk fel olyan vizet a kertünkben, amibe előzőleg fehérítőt, fertőtlenítőszert, mosogatógép sót vagy erősebb tisztítószert tettünk!

Címlapkép: Pixabay.com

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.