Kertünk-Portánk

Mikor és hogyan öntözzünk? 6 aranyszabály a víztakarékos kertért

A mulcsozás és az esővíz összegyűjtése is sokat segíthet.

Nem kérdés a vízzel való spórolás, mely kiskertünkben is ugyanolyan fontos, mint a lakásban. Riasztó tény ugyanis, hogy miközben a Földünkön több milliárd ember ivóvíz hiányában a túlélésért küzd, a világ szerencsésebb felén, ha kell ha nem, nyaranta egyvégtében öntözünk, sokszor feleslegesen folyatjuk el a kincset érő vizet.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a bolygónkon meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk a vizeinket. Ezért is fontos, hogy kertünket is megtanuljuk pazarlás nélkül, minél gazdaságosabban, minél kevesebb ivóvízzel öntözni.

Pixabay.com

A mulcsozás, az esővíz összegyűjtése például segíthet csökkenteni az öntözést, de összegyűjtöttünk még pár hasznos ötletet arra, hogyan bánjuk takarékosabban a kincset érő ivóvízzel.

1. Vigyázzunk a talajra

  • A szerves trágya hozzáadása javítja a talaj szerkezetét, ami  segít a nedvesség megtartásában.
  • Mulcsoljunk! Ugyanis a víz akár 70 százaléka is elpárologhat a talajból egy forró napon. A mulcs az egyik legjobb nedvességmegtartó stratégia, amelyet alkalmazhatsz. Megakadályozza a párolgást a talaj felszínén, segít elnyomni a gyomnövényeket.
  • Le a felesleges kapálással!  Így, ha okosan kapálunk, a föld mélyebb rétegeit sem szárítjuk ki.

2. Öntözzünk mindig a megfelelő időben

Sokszor napi rutinból akkor is öntözünk, amikor nincs a növényeknek szüksége rá. Így nemcsak több munkát végzünk, mint amennyire szükségünk van, hanem pazaroljuk a vizet. Locsolás előtt, ne csak a talaj felszínét nézzük meg, hanem ásóval ellenőrizzük, száraz-e a gyökereknél. Ha igen, akkor itt az ideje a locsolásnak.

  • A kertben a legcélszerűbb a reggeli órákban öntözni!
  • Ha reggel nem tudunk, öntözzünk késő délután vagy este.
  • Kerüljük a jéghideg vizet és a déli öntözést, amikor a legerősebben süt a nap, mert így kiégetjük a növényeket.
  • Ne locsoljuk a leveleket! A nedves levelek fertőzött levelekké válnak. A vizes levelek a napsütésben enyhén megéghetnek (vízcseppek által okozott „nagyító” hatás).

Reggel vagy este? Mikor a legideálisabb az öntözés?

Ez az aktuális időjárástól is függ!

  • Ha csapadékosabb az időjárás, az esti öntözéssel kedvezünk a gombás fertőzéseknek és a csigáknak is kiváló feltételeket teremtünk. Ilyenkor  reggel, napközben, délután öntözzünk.
  • Szárazabb, aszályosabb  időben kedvezőbb az esti öntözés, mert a reggeli illetve napközbeni locsoláskor a növényeknek rövidebb idő áll rendelkezésükre, hogy a nedvességet hasznosítsák.

3. Használjunk mindig megfelelő mennyiségű vizet

Ez a talaj típusától is függ. A könnyű homokos talajt gyakrabban kell öntözniük, mint a nehéz, anyagosat. Agyagalapú talajokat kevésbé kell öntözni, de több vízre van szükség.

Az ideális öntözés azt jelenti, hogy elegendő víznek kell eljutnia a gyökerekig. Túl kevés víz csak a felső talajréteget fedi be. A megfelelő öntözés azt is jelenti, hogy a haszonnövényeknél a termés beéréséig kifejezetten fontos az egyenletesen nedves talaj.

Pixabay.com

4. Ültessünk a kertünkbe kevés vizet igénylő virágokat

Egyes növényeknek kevesebb vízre van szükségük, jobban bírják az aszályt, mint mások. A kert megtervezésekor (és gondozásakor is) erre a szempontra is érdemes odafigyelni. Telepítsünk olyan virágágyást, amelyben a növények jól bírják a nyári forróságot és a szárazságot , például a levendula, a kúpvirágok, díszfüvek és a varjúhájfélék, de számos gyógynövény is.  A sziklakertiek nagy része szintén szereti a tűző napot, egyszóval a szárazságtűrő növények nemcsak a kaktuszok és pozsgások, vannak más lehetőségek is, érdemes erre külön is rákeresni.

5. Használjuk a legjobb öntözési módszereket a növények számára

Aranyszabály, hogy csak annyit öntözzünk, amennyit feltétlenül szükséges. Ehhez pedig használjunk:

• Tömlőket és öntözőkannákat: munkaigényes, de a víz oda kerül, ahova szánjuk, a levelek alá. Fontos, hogy hagyjuk szárazra a környező talajt. Ez korlátozza a gyomnövekedést.
• Automatizált öntözőrendszereket : időt és energiát takarítunk meg vele, de jóval legdrágább megoldás. Ez nagymértékben leegyszerűsíthető egy automata öntözőrendszerrel és egy nedvességérzékelővel – a virágágyásban, az erkélyen vagy a gyepen.

Íme, egy házilag is megvalósítható ötlet a kerti virágágyás víztakarékos öntözésére:

6. Gyűjtsük össze az esővizet, és használjuk fel az elhasznált vizeinket

Elég hozzá egy nagyobb dézsa vagy műanyag edény és az esős napokon gyűjtsük öszze a csapadékot, ami az ereszről lefolyik, így később felhasználhatjuk a kert locsolására. Helyezzünk ki több ilyen esővízgyűjtő edényt a kertünkbe, így ha jön egy nagyobb zivatar, több liter öntözővizet is össze tudunk gyűjteni.

• Egyéb vizek újrafelhasználása (fürdőkádból, zuhanyzóból, mosógépekből és mosogatásból származó víz) jó módja a víz újrahasznosításának.

• A háztartási szappanok és mosószerek ártalmatlanok a növényekre, ezeket a vizekkel bátran locsoljunk. De ne használjunk fel olyan vizet a kertünkben, amibe előzőleg fehérítőt, fertőtlenítőszert, mosogatógép sót vagy erősebb tisztítószert tettünk!

Címlapkép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik