Kertünk-Portánk

10 tipp kisméretű virágoskertek tervezéséshez

Időben gondoljuk át közvetlen környezetünk arculatát.

Nyakunkon a tavasz, mindjárt itt az ideje a kertészkedésnek. Bizonyára vannak köztünk olyanok is, akiknek ez lesz az első szezonjuk a kiskertben – nekik nyújt segítséget a kertészkedésben a Country Living 10 pontja, amit a BBC kertésze, Joe Swift javaslatai alapján állítottak össze.

1. Merjünk nagyban gondolkodni!

Inkább néhány nagy, mint több apró növényt ültessünk a kisméretű kertbe. Sokkal jobban mutatnak majd!

Fotó: unsplash.com

2. Ne ültessünk be mindent!

Ha picike a kertünk mérete, figyeljünk oda rá, hogy nehogy beültessük az egészet úgy, hogy a végén már egy aprócska kerti asztalnak se maradjon hely.

Fotó: pexels.com

3. Nehogy kizárjuk a Napot!

Sokan legszívesebben mini-erdővé változtatnánk a kertünket – így óvva magunkat a kíváncsi tekintetek elől. Ha a kertünk alapterülete nem túl nagy, nehogy úgy járjunk, hogy a magasra nőtt fáktól, sűrűn ültetett bokroktól örök árnyék boruljon az udvarunkra.

Fotó: unsplash.com

4. Legyünk magabiztosak!

Sokan félnek attól, hogy maguk fogjanak hozzá kertjük megtervezéséhez, mert úgy gondolják szakértelem híján ez nem sikerülhet. Nem minden esetben kell ahhoz kertépítőnek lenni, hogy az ember szép kertet hozzon létre. Legyünk merészek!

Fotó: unsplash.com

5. Ültetés előtt tervezzünk!

Sokan ott követik el a hibát, hogy nem tervezik meg kertjükben a növények kompozícióját előre, pedig erre szükség van, hogy egységes, harmónikus látványt hozzunk létre. Ne essünk neki kert-tervezés nélkül egyik hétvégén az egyik, másik hétvégén a másik sarok beültetésének – javasolja a BBC kert-szakértője.

Fotó: pexels.com

6. Nincs kertünk, csak teraszunk van? Szerezzünk be cserepes növényeket!

Egy cserepes növényekkel benépesített terasz épp olyan üdítő lehet, mint egy aprócska kert. A városokban sem kell lemondanunk a zöld környezetről!

Fotó: unsplash.com

7. Élvezzük a kertészkedést!

A kertépítés egy roppant kreatív folyamat – engedjük el magunkat, adjuk át magunkat az élménynek, gyakoroljuk a flow-t.

Fotó: unsplash.com

8. Inspirálódjunk!

Ha nincs saját ötletünk, insipálódjunk magazinokból, vagy az internetről.

Fotó: unsplash.com

9. Ne kövessük a trendeket!

A kertészkedés eredménye sok esetben 5-10-20 év múlva látható. Ha minden évben új koncepció alapján nyúlunk a kerthez, a végeredmény ez összevissza rendszertelen udvar lehet. Tartsunk ki eredeti elképzelésünk mellett, és legyünk türelmesek.

Fotó: unsplash.com

10. Maradjunk pozitívak!

Ne keseredjünk el, ha valami nem úgy sikerül, ahogy vártuk. A legnagyobb, legtapasztaltabb kertészek is követnek el hibákat, bárkivel előfordulhat, hogy általa ültetett növény nem úgy fejlődik, ahogy várta. Béküljünk ki ezzel, és na hagyjuk, hogy egy-egy aprócska baki letörje a lelkesedésünket.

Fotó: pexels.com
Kertészkedjünk ökosan, okos praktikákkal segítünk
Öko-kertészeti praktikák az otthoni kiskertünkben.

Kiemelt kép: pexels.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik