Virágzó vidékünk

5 hektár erdőt telepítettek 1 nap alatt

Schneidler Viktor/bfnpi
Schneidler Viktor/bfnpi
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a létrehozandó új erdők segítségével lehetővé teszi a károsanyag kibocsátásuk semlegesítését.

Igazi mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) erdőtelepítési projektje. A MOME a létrehozandó új erdők segítségével lehetővé teszi a károsanyag kibocsátásuk semlegesítését, és ebben az egyik partnere a BfNPI.

A 2022. év decemberében közös erdőtelepítési szándéknyilatkozat aláírása, a 2023. tavaszán történt jogi környezet kialakítása és az erdőtelepítési tervdokumentáció elkészítése, hatóságokkal történő engedélyeztetése után kezdődhettek a tényleges munkálatok, írta honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Garabonc határában található terület vadkárelhárító kerítéssel történő körbekerítése, részleges talaj-előkészítése, és a facsemeték beszerzése után 200 elsőéves MOME hallgató, tanáraik, valamint a BfNPI erdész- és természetvédelmi szakemberei 5 hektár erdőt telepítettek 2023. november 17-én, egyetlen nap alatt

– áll a nemzeti park közleményében.

Az ültetés megkezdése előtt a hallgatók erdész szakemberektől rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték ékásós ültetésének technológiájáról, majd ültetőpárokba rendeződtek.

99 darab ékásóval 20 000 db, kb. fél méteres mézgás éger csemete került a földbe.

Az együtt végzett munka eredményeképpen létrehozott erdőtelepítéssel nem csak egy 5 hektáros fiatal erdő született, hanem közösségépítő hatásával talán szorosabbra is fűzte a jelenlévők egymáshoz, és az erdőhöz való viszonyát.

A történet folytatódik a csemeték tavaszi megeredését követően a terület további gondozásával, erdőápolással, illetve a következő 5 hektár erdő telepítésével

– vázolta fel a még előttük álló feladatokat Schneidler Viktor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Kapcsolódó
Így született újjá az egy éve leégett mecseki erdő
Már szemmel látható az új erdő fejlődése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik