Téli csoda Szársomlyón, kivirágzott a hegy kincsként óvott vadvirága

A fokozottan védett magyar kikerics általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak meleg simítása előcsalja a növényt.

Hiába a december vége, a rövidre szabott téli időjárást, amikor napokon át a hó volt az úr, újra kellemes idő követte. A langyos levegő, a Nap hívogató sugarai virágzásra csábították hazánk egyik legkülönlegesebb és fokozottan védett virágát, a magyar kikericset.

Kiss Csaba

A magyar kikerics a legkorábban szirmait bontogató vadon élő virágunk. Általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak meleg simítása előcsalja a növényt, és ha az időjárás kedvezően alakul, akkor már januárban szirmait bontogatja. Fő virágzási ideje január-február.

Kiss Csaba

Kiss Csaba minden évben ellátogat a Szársomlyó lankáira, hogy szemügyre tudja venni, és gyönyörű fotókon meg tudja örökíteni hazánk legkülönlegesebb és kiemelt védelmet élvező virágát. December 28-án a kellemes időjárást tartogató napon is útnak indult szerencsét próbálni. A természet pedig az idei év legvégén újra gyönyörű látvánnyal lepte meg, hiszen a kikericseket a Nap melege elkezdte előcsalogatni.

A képek december 28-án készültek Baranyában, Nagyharsány közelében, a Szársomlyó déli lejtőin. Minden évben ellátogatok erre a környékre, decemberben már jó eséllyel lehet találni virágzó példányokat, de a tömeges virágzás időjárástól függően január-február hónapokra tehető. Ilyenkor szinte lépni sem lehet, annyi virág borítja a lelőhelyeket. A Szársomlyó mészköves, sziklás talaja kitűnő élőhelye a magyar kikericsnek, mivel a hegy déli oldala jól magába szívja a nap melegét

– osztotta meg élményét a Sokszínű vidékkel.

Az alábbi galériában az elsők között virágait bontó magyar kikericsek láthatóak.

Kiss Csaba
Kiss Csaba
Kiss Csaba
Kiss Csaba
Kiss Csaba
Kiss Csaba
Kiss Csaba

Ennek az apró, fehér szirmú virágnak már csak egyetlen természetes élőhelye ismert hazánkban a Villányi-hegységben, egészen pontosan annak legmagasabb, sziget szerűen kiemelkedő tömbjében, Szársomlyón. Kimondottan a meszes talajt kedveli, a Szársomlyó hegy déli oldalán a mészkőpadok gyorsan száradó, mohás sziklagyepeiben él.A magyar kikerics kiemelt oltalom alatt álló, fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 forint/egyed.

Kiss Csaba

Azonban nem csak a növény, hanem az élőhelye is szigorúan védett. 1944-ben országos jelentőségű természetvédelmi területnek nyilvánították a hazánkban megtalálható egyedek élőhelyét, a Szársomlyó Természetvédelmi Területet.

A magyar kikericset Szársomlyón 1867. február 18-án Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel, aki a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője volt. Ez a mutatós és törékenynek tűnő virág, a többi kikericshez hasonlóan mérgező.

Kiss Csaba

Csabának a tavalyi esztendő végén, egészen különleges és ritka megfigyelési élményben volt része, amiről így mesélt.

A tavaly decemberi kikerics-vadászat nem várt meglepetést tartogatott a számomra. A magyar kikericsek általában hat sziromlevéllel rendelkeznek, de nem ritka azért a hét vagy nyolc sem, azonban kilencet még sosem láttam.

Ennek találkozásnak az emlékét pedig fotókon őrzi, amiket az alábbi kollázsban lehet megtekinteni.

Kiss Csaba

A cikkben szereplő fotókat Kiss Csaba készítette, akinek az élményeit figyelemmel lehet követni a Kiss Csaba fotóblogja Facebook oldalán is.

Kapcsolódó
Nőtt az élettere a fokozottan védett magyar kikericsnek
Az eddig ismertnél nagyobb területen találtak védett virágokat..